Posljednjeg dana 2014. godine, a dvadesetak dana nakon što je konstituiran novi saziv Zastupničkog doma parlamenta BiH, stručne službe Parlamentarne skupštine sklopile su ugovor o nabavci novih limuzina koje će narednih godina biti u "službi" naših predstavnika zakonodavne vlasti.

Kako saznaju Nezavisne novine, 31. prosinca prošle godine Parlamentarna skupština BiH i auto-kuća Jelić auto iz Mostara sklopili su ugovor o kupoprodaji četiri luksuzne limuzine, po cijeni od oko 268.000 KM.

Najprostijom računicom jednostavno je ustanoviti da će svaka limuzina pojedinačno porezne obveznike u BiH koštati 67.000 KM!

Budući da se kompanija "Jelić auto" bavi dilanjem vozila WV i audi, iz ovog aranžmana proizlazi da će novi državni zastupnici na raspolaganju imati ili nove Passate ili nove Audije, koji su već dugi niz godina najpopularniji automobili među bh. političarima i dužnosnicima.

Ovaj aranžman je zanimljiviji tim prije jer je Parlamentarna skupština javni natječaj raspisala za ukupno šest vozila, ali po planiranoj pojedinačnoj cijeni od 53.000 KM.

Drugim riječima, krovno zakonodavno tijelo u državi u međuvremenu je odustalo od kupovine dvije limuzine na račun povećanja cijene za preostala vozila kroz dodatni luksuz, kvalitetu i opremljenost.

Obavještenje o nabavci objavljeno je i u "Službenom glasniku BiH", broj 5 (2015), u kojem je, između ostalog, navedeno da je rok isporuke 60 dana od dana sklapanja ugovora.

Banjalučke novine su željele saznati više detalja o ovom aranžmanu, ali iz Parlamentarne skupštine BiH u proteklih sedam dana nisu odgovorili na naša pitanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok