Vlasti BiH sumnjaju da se u jami nedaleko Mostara kriju tijela više od stotinu žrtava protekloga rata, dok se na području Hercegovine još uvijek traga za tijelima 693 nestale osobe, objavili su u četvrtak na konferenciji za novinare u Mostaru predstavnici Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe i Instituta za nestale osobe BiH.

Predstavnici Instituta za nestale osobe BiH pronašli su tijela četiri osobe u jami Radači u selu Goranci, sjeverozapadno od Mostara.

"Došli smo do pedesetog metra dubine, očistili smo taj dio jame i do sada ekshumirali četiri osobe, tri srpske i jednu osobu hrvatske nacionalnosti, koje su identificirane i pokopane", rekla je na konferenciji za novinare istražiteljica Instituta za nestale osobe BiH Sanje Mulać.

Pojasnila je da je jama duboka oko stotinu metara te da je bila zatrpana raznim otpadom i minirana u više navrata.

Nastavak otkopavanja jame Radače očekuje se nakon što to dopuste vremenski uvjeti, rekla je Mulać.

Ona je objasnila i kako je na području Hercegovine nakon završetka rata evidentirano 2550 nestalih osoba te da je većina pronađena i identificirana. Institut za nestale osobe traga još za 693 osobe, od čega je najviše nestalih na području Nevesinja - 150, zatim Mostara i Gacka.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok