Čelnici HDZ BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić u srijedu nisu uspjeli postići dogovor o ustroju nove vlade Federacije BiH a taj nesupjeh za sada blokira i potvrdu novog Vijeća ministara BiH.

Nakon sastanka održanog u večernjim satima u Sarajevu Čović, Izetbegović i Komšić novinarima su pojasnili kako je problem u tome tko će dobiti koliko pozicija u vladi koja uz premijera ima šesnaest ministara.

Čović je kazao kako njegova stranka inzistira na tome da uz pet ministarskih pozicija predviđenih za Hrvate dobije i jedno ministarsko mjesto namijenjeno pripadniku srpskog naroda.

"To je stav jedne političke opcije koja vjeruje da joj pripada šest mjesta u izvršnoj vlasti", kazao je Čović dodajući kako je to po njegovu sudu "potpuno racionalni" zahtjev.

Demokratska fronta pak inzistira na činjenici da ona ima više zastupničkih mjesta u entitetskom parlamentu pa samim time i pravo na barem isti broj mjesta na koliko pretendira HDZ BiH.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović podsjetio je kako je DF ranije iznio jasno stajalište da neće tražiti niti jednu bošnjačku ili hrvatsku poziciju pa bi, kako je sugerirao, toj stranci trebalo prepustiti sve ministarske pozicije namijenjen Srbima.

Izetbegović je neizravno kritizirao Čovića zbog njegove nepopustljivosti odnosno "natezanja" oko jedne srpske pozicije.

"SDA je bila spremna dati jedno bošnjačko (ministarsko) mjesto. Da smo imali sličan pristup ostalih danas bismo riješili tu stvar", kazao je Izetbegović očevidno aludirajući na nepopustljivost HDZ BiH.

Čović, Izetbegović i Komšić pregovore bi trebali nastaviti u nedjelju.

"Ako ne uspijemo u nedjelju onda valja kazati da je to to", kazao je Čović najavljujući taj sastanak.

Ustvrdio je kako se HDZ BiH želi ponašati korektno dodajući kako ga čudi što ga propitkuju kani li jedno ministarstvo prepustiti Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika kojega opet SDA i DF ni na koji način ne žele kao partnera.

Čović je izrijekom potvrdio kako HDZ BiH neće dopustiti da se uspostavi vlast na državnoj razini sve dok se ne dogovori sastav vlade Federacije BiH iako je protekle nedjelje postignut sporazum o ustroju novog Vijeća ministara BiH.

"Nećemo prihvatiti nikakav modalitet imenovanja Vijeća ministara BiH dok se ovo ne riješi", kazao je Čović.

Izetbegović je pak upozorio kako "ne bi trebalo raditi ništa što će drugu stranu isprovocirati i stvoriti krizu u BiH".

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok