Europski sud za ljudska prava presudom koja je objavljena u četvrtak ustvrdio je kako pripadnici bivše JNA nemaju pravo na povrat stanova koje su do raspada bivše Jugoslavije godine koristili na području Bosne i Hercegovine ukoliko su nakon toga rješili svoje stambeno pitanje u nekoj od država nastalih na području bivše Jugoslavije, priopćeno je iz ureda zastupnice BiH pred sudom u Strasbourgu Monike Mijić.

Europski sud presudu je donio odlučujući po tužbi bivšeg časnika JNA koji je tražio da mu vlasti BiH vrate stan što ga je koristio do 1992. i po tadašnjim zakonima otkupio od vojnostambenog fonda bivše države.

Mijić ističe kako ova odluka znači da pripadnici bivše JNA koji su imali stanarsko pravo ili otkupljen vojni stan u BiH nemaju pravo na povrat tog stana ako im je u Srbiji ili drugoj državi, bivšoj republici SFRJ, priznato pravo na dodjelu vojnog stana ili im je odobren stambeni kredit sufinanciran od države, bez obzira na to je li im stan i fizički dodijeljen.

Naime, podnositelju tužbe stan još uvijek nije dodjeljen, ali sud je svejedno utvrdio da njegova tužba protiv Bosne i Hercegovine nije osnovana, stoji u priopćenju.

Europski sud je utvrdio kako u Srbiji pripadnici vojske još uvijek mogu dobiti vojni stan u zakup na neodređeno vrijeme, ili u nedostatku odgovarajućeg stana, stambeni kredit sufinanciran od države.

Podnositelju tužbe protiv BiH vlasti Srbije priznale su pravo dodjele stana u vlasništvu ministarstva obrane te zemlje.

Također, sukladno zakonodavstvu Srbije, podnositelj tužbe je bio dužan odreći se vojnog stana u Bosni i Hercegovini kako bi stekao pravo na vojni stan u Srbiji.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok