"Islamska država bliža je Sarajevu nego što možemo i zamisliti", priopćavaju radikalni islamisti iz BiH preko svojih portala uz naglasak: "Grad Sirt u Libiji koji je u sastavu Islamske države i Islamskog Hilafeta toliko je blizu Sarajevu da se može reći da nam je u susjedstvu."

Što stoji iza ovakvih tvrdnji, radi li se o vješto upakiranim konkretnim najavama dolaska Islamske države u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu ili o porukama takozvanim vehabijama spavačima koji čekaju signal i nalog za akciju?

Što god bilo, nije teško dokučiti da se pripadnici vehabijskog pokreta ne šale i svako okretanje glave od onoga što rade i priopćavaju može donijeti nesagledive posljedice. Oni su izračunali da je libijski grad Sirt od Sarajeva udaljen točno 1417,85 kilometara i to pozivanje na kilometražu samo za naivne je obična igra, piše današnji Dnevni list.

- Kad ovo vidimo, jasno je da nam je Islamska država bliže nego što smo mogli i zamisliti – poručuju vehabije i dodaju da “BiH od Libije dijeli samo jedna država, Italija, ili dvije, Italija i Hrvatska, ako se gleda alternativni koridor”.

Nimalo slučajno, oni naglašavaju da je Sirt bliži glavnom gradu BiH od čak deset europskih metropola – Stockholma, Talina, Londona, Moskve, Helsinkija, Osla, Lisabona, Dublina, Madrida i Rejkjavika!

Ono što je isprva djelovalo kao ludost i preambiciozni pothvat koji neće imati nikakve velike posljedice i koji će nestati jednakom brzinom kojom se pojavio, polako postaje globalna opasnost – priopćava vehabijski pokret u BiH i dodaje:

- Islamsku državu i proglašenje Islamskog Hilafeta 80 godina nitko ranije nije uspio realizirati. To je sada uzburkalo sve zapadnjačke vlade i duhove i Islamska država je pokrenula cunami koji u ovom trenutku djeluje nezaustavljivo.

Inače, vehabije u BiH preko svojih brojnih portala djeluju anonimno i ne otkrivaju osobni identitet, a ključne stavove priopćavaju kroz nepotpisane tekstove. Za svaki slučaj, prije svega one pravne naravi, ograđuju se napomenom da je “moguće da stvari izražene u ovom tekstu ne održavaju uređivačku politiku portala, a izneseni komentari su privatna mišljenja autora”.

- Sirija, Irak, Egipat, dijelovi Nigerije, Jemena, Afganistana, Pakistana, Filipina, Libana, sada i Libije, sutra tko zna koje zemlje, padaju jedna za drugom kao kruške u naručje ljudi koji se bore da Alahov zakon vlada cijelom zemaljskom kuglom – objašnjavaju vehabije iz BiH svoju informaciju da je Islamska država bliža Sarajevu nego što se može zamisliti.

Iz komentara njihovih sljedbenika se razaznaje oduševljene blizinom Islamske države uz poruke “Jedva čekam” i “Loše se piše svim nevjernicima kad ISIL dođe kod nas”.

Treba reći da se zbog svojih stavova na meti vehabijskog pokreta našao Husein Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

- Muslimani Bošnjaci u BiH islam doživljavaju kao unutarnju duhovnu snagu, a ne kao politički program. Naravno, postoje pokušaji da se jedan broj njih instrumentalizira za tuđe ciljeve. U pitanju su novac, obećanja i interesi ili puka manipulacija naivnima koji vjeruju kako ratuju za uzvišene ideale islama, a ne vide da su uvučeni u bratoubilački rat za interese drugih o kojima ništa ne znaju – precizan je stav reisa Kavazovića.

Govoreći o eventualnim opasnostima po BiH od Islamske države, on ističe:

- Ako želimo sačuvati ovaj bh. prostor od velikih tragedija, moramo očuvati vlastite tradicije, ne samo kod muslimana već i kod drugih, jer ih najbolje poznajemo i nemamo strahova koji nas uvijek sapliću kada se pojavi nešto daleko i nepoznato.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok