Anđelko Hrgić, pomoćnik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu

Anđelko Hrgić, pomoćnik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i načelnik kriminalističkog istražnog odjela, u razgovoru za Dnevni Avaz istakao je da je Specijalni tim SIPA-e za borbu protiv terorizma, na čijem je čelu, već uveliko počeo s radom.

Hrgić, inače prvi čovjek zadužen za istrage u SIPA-i, kazao je da tim formiran 20. veljače čini 21 službenik, među kojima su i načelnici regionalnih ureda SIPA-e iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke i Tuzle.

- U tim su ušli i načelnik Sektora za operativnu podršku SIPA-e, načelnik Financijsko-obavještajnog odjela, v. d. zapovjednika Jedinice za specijalnu podršku, šef Odsjeka za borbu protiv terorizma, šef Odsjeka za kriminalističko-obavještajne poslove, profilirani analitičari i istražitelji koji su prošli niz specijalističkih obuka iz ove oblasti - rekao je Hrgić.

Zadaci Specijalnog tima za borbu protiv terorizma su kontinuirano prikupljanje, analiza i razmjena svih podataka i informacija koje su u vezi s terorizmom.

- Naši zadaci su i provođenje istražnih aktivnosti na dokumentiranju ovih krivičnih djela, saradnja i pravovremena razmjena operativnih saznanja s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, zemljama regije i šire, kao i davanje smjernica za daljnje djelovanje SIPA-e u vezi s ovom problematikom - istakao je Hrgić.

Kada je u pitanju suradnja SIPA-e i FBI-ja, ustvrdio je da je izuzetno uspješna. - Ta suradnja je kontinuirana i svakodnevna, a razmjena obavještajnih i drugih informacija vrši se u oba smjera. SIPA u svom svakodnevnom radu ostvaruje suradnju i s drugim partnerskim agencijama u BiH - kazao je Hrgić.

Terorizam prioritet Govoreći o prioritetima u radu SIPA-e u 2015. godini, Hrgić je kazao da su, u skladu sa strateškim planom agencije, terorizam i financiranje terorističkih aktivnosti apsolutni prioritet u radu. - No, osim terorizma, među prioritetima su i organizirani kriminal, financijski kriminal i korupcija te ratni zločini - rekao je Hrgić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok