Općina Cazin bit će prva općina koja će tužiti Federaciju BiH zbog, kako kažu, nezakonitog vraćanja kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Ako tužba urodi plodom, u općinski proračun, prema njihovim službenim računicama, izvršio bi se povrat od oko 400 tisuća KM. Od 2010. gradovi i općine, umjesto Federacije BiH, vraćaju sredstva pozajmljena od Međunarodnog monetarnog fonda.

Povrat 18 milijuna KM

Po njihovim proračunima, do sada su izdvojili više od 43 milijuna maraka za otplatu duga. Na posljednjoj sjednici Saveza općina i gradova Federacije BiH članovi Predsjedništva Saveza istaknuli su kako je novac od kredita, uzetih od Međunarodnog monetarnog fonda, utrošen u javnoj potrošnji Federacije BiH i županija, a da općine i gradovi nisu koristili taj novac, a moraju sudjelovati u njegovu vraćanju. U opomeni pred tužbu, upućenoj predsjedniku Federacije BiH, premijeru Federacije BiH i federalnom ministru financija potražuje se povrat iznosa većeg od 18 milijuna KM za koji su općine samo u 2013. godini oštećene zbog vraćanja kredita MMF-a. Općine i gradovi u Federaciji BiH traže povrat ovlasti nad prirodnim resursima, koje je nezakonito uzurpirala Federacija BiH.

Odluke Ustavnog suda

Desetak općina podiglo je protiv županija i Federacije BiH na Ustavnom sudu FBiH tužbu zbog kršenja Europske povelje o lokalnoj samoupravi i odredbama Zakona o osnovama lokalne samouprave u FBiH. Najviše tužbi stiglo je zbog toga što su općine izuzete od upravljanja šumama i šumskim zemljištem. Federacija BiH nije poštovala ni pravo da općine provode Zakon o upravljanju koncesijama, Zakon o pripadnosti javnih prihoda, Zakon o turističkim zajednicama. “Umjesto općina, prirodnim bogatstvima”, kako stoji u jednoj od brojnih odluka Ustavnog suda FBiH, “upravljaju i gospodare druge pravne osobe i institucije, dok su jedinice lokalne samouprave potpuno isključene iz postupka odlučivanja”. Kako FBiH nije u pravu, vidjelo se na primjeru kršenja Zakona o šumama. Upravo je Ustavni sud FBiH jasno kazao kako je osporeni Zakon o šumama donesen bez bilo kakvih konzultacija s jedinicama lokalne samouprave, i da nije izvršeno usklađivanje osporenog zakona sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok