BiH je najsiromašnija zemlja u Europi, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje europske statističke službe Eurostat. Istraživanje se odnosilo na visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje.

Najniži standard

U BiH je zabilježen BDP u visini od 28 posto europskog prosjeka, odnosno 72 posto ispod europskog prosjeka, što ovu zemlju čini najsiromašnijom u Europi i državom s najnižim životnim standardom. Od zemalja regije, najbogatije zemlje su Hrvatska i Crna Gora u kojima BDP iznosi 61 posto, odnosno 42 posto europskog prosjeka. Prema ovim rezultatima, Hrvatska je dva puta bogatija od BiH. Najviši gospodarski rast u prošloj godini zabilježila je Slovenija, 3,2 posto, dok Hrvatska i Srbija bilježe pad. U poređenju s istim razdobljem godinu prije, gospodarski rast se u Sloveniji povećao za 3,5 postotna boda, dok će ekonomski rast BiH u ovoj godini biti ponovno skroman, u razini 1,5 posto, predviđa se u najnovijoj prognozi Svjetske banke za Europu i Euroaziju. Prema procjenama, BiH će zajedno sa Srbijom imati najmanji ekonomski rast u regiji. Štoviše, za Srbiju se predviđa negativan trend od 0,5 posto, dok je u Hrvatskoj očekivani ekonomski rast 0,5 posto. Ništa bolje ne stoji BiH kada se radi o nezaposlenima. Prema službenim podacima, prosječna stopa nezaposlenosti u regiji iznosi 26,8 posto, a najniža je u Crnoj Gori, gdje je nezaposlenih 15,05 posto. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u BiH se broj nezaposlenih primaknuo brojci od 600 tisuća, a nominalna stopa nezaposlenosti 44,6 posto, što je mnogo iznad regionalnog prosjeka od 27 posto nezaposlenih. Slično kao u BiH, prema posljednjim službenim statističkim podacima, je i na samoproglašenom Kosovu, a u stopu ga slijedi Srbija. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti 18,6 posto. Kada se radi o inflaciji, BiH se uklapa u europski prosjek.

Inflacija kao u Europi

Godišnja inflacija u BiH prošle godine iznosila je 3,1 posto. Na godišnjoj razini na inflaciju su najviše utjecali poskupljenje alkoholnih pića i duhana 8,9 posto te prijevoza 6,9 posto. U eurozoni godišnja inflacija iznosila je 2,7 posto. U zemljama regije prošle godine zabilježene su godišnje stope inflacije od 2,1 posto u Hrvatskoj te 11 posto u Srbiji.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok