Bosanskohercegovački biskupi koji su u pohodu Svetome Ocu i tijelima Rimske kurije u Vatikanu poznatom pod nazivom Ad limina Apostolorum upozorili su tijekom više susreta na dramatično smanjenje broja Hrvata katolika u toj zemlji te su razgovarali o detaljima skorog pohoda pape Franje Sarajevu početkom lipnja.

Banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica je izrazio je zabrinutost biskupa iz BiH tijekom dužeg razgovora sa zamjenikom državnog tajnika u prvome odjelu Državnog tajništva Svete Stolice nadbiskupom Angelom Becciuom zbog dramatičnog stanja katolika u Republici Srpskoj gdje ih je ostalo samo oko 5 posto od predratnog broja. Biskup Komarica upozorio je i na stalni trend smanjenja broja katolika u Federacije BiH koje je uvjetovano nesređenim političkim i gospodarskim uređenjem države Bosne i Hercegovine.

Po crkvenim statistikama samo u prošloj godini iz BiH je odselilo više od 11.800 osoba. Nakon posljednjeg popisa napravljenog nakon blagoslova kuća u trima biskupijama u BiH ukupno ima 420.294 Hrvata katolika što je manje nego prije 100 godina.

Od prijeratnih oko 220.000 Hrvata katolika na području današnje Republike Srpske živi njih tek oko 15.000.

Bosanskohercegovački biskupi su s više dužnosnika razgovarali i o skorom pohodu pape Franje Sarajevu početkom lipnja, prenosi Hina.

O položaju Hrvata katolika bosanskohercegovački biskupi razgovarali su i s nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Svete Stolice za odnose s državama. U sjedištu Papinskog vijeća za međureligijski dijalog biskupe iz Bosne i Hercegovine primio je predsjednik kardinal Jean-Louis Tauran.

U razgovoru su sudjelovali i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić, vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki Marko Semren.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok