Islamističke organizacije pojačale su aktivnosti u mobilizaciji boraca iz BiH za odlazak u Siriju, a svota novca koju im daju odmah na ruke porasla je na 7.000 eura, piše današnji "Glas Srpske".

Pozivajući se na izvor iz sigurnosnih struktura, list navodi da je donedavno u startu isplaćivano oko 3.000 eura za svakog borca koga privole da ratuje za terorističku organizaciju "Islamska država".

"U posljednja dva mjeseca taj avans za odlazak u džihad porastao je na 7.000 eura, dok dio toga ide onome tko ga vrbuje", rekao je izvor.

Službe su do ovih saznanja došle nakon što su pojačale nadzor nad 250 osoba povezanih sa terorizmom, raspoređenih u 12 terorističkih ćelija u desetak gradova Federacije BiH, prenosi Srna.

Sugovornik ovog lista kaže da nijedna služba u BiH nema potpuno preciznu analizu o džihadistima na sirijskom ratištu, te da ne postoji ni takva strana analiza, jer analize zapadnih službi imaju ograničenja u vlastitim geopolitičkim interesima za određene zemlje i sukobljene strane.

Sigurnosne agencije pojačale su mjere nadzora nad 250 osoba koja zbog povezanosti s terorizmom predstavljaju sigurnosnu prijetnju i koja se učestalo okupljaju u određenim džamijama i na teško dostupnim lokalitetima.

Prema procjenama, u džihad je iz BiH otišlo više od 300 boraca, a veliki broj ih je poginuo ratujući na strani terorističkih organizacija, piše list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok