Ivica Leutar, sin pokojnog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara koji je likvidiran u atentatu u središtu Sarajeva na današnji dan prije šesnaest godina, zatražio je od vlasti rasvjetljavanje okolnosti ubojstva njegova oca kazavši da se ta istraga godinama obustavlja i preusmjerava.

Izaslanstva obitelji Leutar, ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH i Federalne uprave policije te sarajevske organizacije HDZ-a BiH položila su u ponedjeljak vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja u sarajevskom naselju Ciglane gdje je u ranim jutarnjim satima 16. ožujka 1999. godine eksplodirala naprava u vozilu u kojemu je bio doministar unutarnjih poslova FBiH Leutar. Od posljedica eksplozije Leutar je preminuo dvanaest dana kasnije u bolnici u Sarajevu.

Ivica Leutar je u izjavi za medije pozvao institucije vlasti da nakon 16 godina isprave nepravdu te ne dopuste ubojicama da budu na slobodi. Izrazio je zgražanje nad preusmjeravanjem i obustavljanjem istraga vezanih za ubojstvo njegova oca.

"Ja ne znam tko je to učinio mom pokojnom tati, ali svi znamo tko to preusmjerava i tko obustavlja istragu", izjavio je Leutar. Pojasnio je da bi otkrivanje onih koji obustavljaju istrage oko ubojstva dovelo do otkrivanja nalogodavaca i počinitelja atentata.

U sudskome procesu koji je vođen 2001. godine šest osoba, ukljujući generala HVO-a Ivana Andabaka, oslobođeno je optužbi za ubojstvo Joze Leutara. Nedavno je hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović ustvrdio da ga se pokušava povezati s likvidacijom bivšeg doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Leutara. Po Čovićevim riječima u podmetanje dokaza su bili uključeni i pripadnici Federalne uprave policije, te je zatražio istragu oko toga.

Po navodima sarajevskog Dnevnog avaza, osuđenik Mensur Hodžić koji izdržava zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom domu Zenica, dostavio je nedavno istražnim tijelima BiH shemu s popisom osoba koje su navodno povezane s ubojstvom Joze Leutara i na koju je naknadno upisano i Čovićevo ime. Avazu se nakon objave ovoga dokumenta prošloga tjedna obratio i sam Hodžić tvrdeći da Čovićevo ime nije spominjao u velikoj shemi koju je dostavio.

Istragu oko ubojstva Joze Leutara je nedugo nakon ubojstva vodio i američki FBI. U siječnju ove godine Državno odvjetništvo BiH vratilo je sudski spis Županijskom državnom odvjetništvu u Sarajevu iz kojega su pak istaknuli da na njemu godinama u Državnom odvjetništvu BiH ništa nije rađeno.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok