Federacija BiH će u četvrtak, 19. ožujka, konačno dobiti novu Vladu. HDZ, odnosno koalicija oko HNS-a, imena svojih kandidata za ministre dostavila je predsjedniku Federacije Marinku Čavari još u ponedjeljak. Preostale dvije stranke iz vladajuće koalicije SDA i DF jučer su proslijedile entitetskom predsjedniku imena kandidata koja oni predlažu.

Službena potvrda

Nakon formalnog imenovanja od predsjednika u konzultacijama s dopredsjednicima, novi saziv federalne Vlade službeno će biti potvrđen na sjednici u četvrtak, piše Večernji list. Time će se konačno zatvoriti četverogodišnje razdoblje nelegitimne i nelegalne izvršne vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Federalni premijer, nakon što prođe potvrdu u Parlamentu BiH, bit će Fadil Novalić (SDA), Elvira Ćemalović-Dilberović (SDA) bit će ministrica obrazovanja i znanosti, Amir Zukić (SDA) ministar obrta i poduzetništva, Edin Ramić (SDA) ministar za izbjeglice i raseljene osobe, Aljoša Čampara (SDA) ministar unutarnjih poslova, Šemsudin Dedić (SDA) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministrica financija bit će Jelka Miličević (HDZ), ministar prometa i veza Denis Lasić (HDZ), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ), ministar pravosuđa Mato Jozić (HDZ), a ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZ). Posljednje nepoznanice oko kadrovskog sastava nove Vlade FBiH otklonio je DF koji je jučer prijepodne priopćio imena svojih kandidata.

Tako će ministar trgovine biti Aleksandar Remetić (DF), ministar energetike, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF), dok će ministar rada i socijalne skrbi biti Milan Mandilović (DF). DF je jučer dao suglasnost da Salko Bukvarević (SDA) bude ministar za pitanja branitelja.

Proračun Federacije

Predsjednik Čavara jučer je zajedno s dopredsjednicima Milanom Dunovićem i Melikom Mahmutbegović održao konzultativni sastanak s predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinom Mušićem kako bi se precizirao termin održavanja parlamentarnog zasjedanja. Jasno je da Federacija više nema vremena za gubljenje, tim prije što krajem mjeseca istječe odluka o privremenom financiranju i što se mora usvojiti entitetski proračun, objavio je Večernjak. Prijedlog proračuna koji je izradila odlazeća Vlada bit će vraćen na doradu novoj, a zasjedanja oba doma Parlamenta FBiH na kojima bi se usvojio prijedlog proračuna očekuju se 25. ožujka. Za razliku od Vijeća ministara, kandidati za federalne ministre ne prolaze sigurnosnu i provjeru postojanja sukoba interesa.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok