Građani Bosne i Hercegovine sve češće pokušavaju na brojne nelegalne načine dobiti vizu za Njemačku stoga u zadnje vrijeme često pribjegavaju krivotvorenju dokumenata.

Dokaz o dovoljnom poznavanju njemačkog jezika jedan od preduvjet za vizu, a Veleposlanstvo Njemačke u BiH priopćilo je danas da podnositelji zahtjeva za izdavanje viza za duži boravak u Njemačkoj, iznova, u posljednje vrijeme, dostavljaju krivotvorene certifikate Goethe Instituta o poznavanju njemačkog jezika.

"Pošto Goethe Institut Veleposlanstvu dostavlja popis s imenima sudionika koji su položili ispit, ove krivotvorene potvrde se primjećuju čak i onda kada su dobro urađene", navodi se u priopćenju koje prenosi Avaz. Također, u priopćenju je navedeno da zahtjev mora biti odbijen ako se dostavi krivotvorena dokumentacija.

''Osim toga, oni koji su predali lažni certifikat dobiju od Goethe Instituta zabranu polaganja ispita u razdoblju od godinu, a uz to prijete i kaznenopravne posljedice'', poručuju iz Veleposlanstva, upozoravajući kako se dostavljanje krivotvorene dokumentacije ne isplati.

"Dovoljno poznavanje jezika i odgovarajući certifikat su važni koraci za uspješnu integraciju u Njemačkoj. Goethe Institut će zainteresiranima rado dati savjete na ovu temu", rekla je direktorica Goethe Instituta Charlote Hermelink, dok je glasnogovornik njemačkog Veleposlanstva Jens Vagner kazao je bolje novac koji se uloži u krivotvorenje uložiti u pohađanje jezičnog tečaja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok