Ni prijedlog novog saziva Vijeća ministara BiH nije u skladu sa Ustavom i Zakonom. Naime, u resoru prometa i komunikacija, ministar i zamjenik dolaze iz istog konstitutivnog naroda, što je u suprotnosti s Ustavom i Zakonom, otkriva Federalna televizija.

Slavko Matanović iz DF-a kandidat je za ministra prometa i komunikacija BiH. Predrag Kožul iz HDZ-a BiH predložen je za Matanovićevog zamjenika. Oba kandidata pripadaju istom narodu, hrvatskom.

Prema Ustavu BiH i Zakonu o Vijeću ministra BiH, ovakva raspodjela fotelja nije moguća.

Ustav BiH, član 4:

b) Najviše dvije trećine svih ministara mogu biti imenovani s teritorije Federacije. Predsjedavajući će, također, imenovati zamjenike ministara (koji neće biti iz istog konstitutivnog naroda kao i njihovi ministri), koji će preuzeti dužnost nakon odobrenja Zastupničkog doma.

Član 7 Zakona o Vijeću ministara BiH:

Svaki ministar ima jednog zamjenika ministra.

Zamjenici ministara su iz različitih konstitutivnih naroda u odnosu na ministra.

Nakon ovih odredbi, može se s sigurnošću reći da je predloženi sastav Vijeća ministra BIH, na čelu s mandatarom Denisom Zvizdićem, neustavan i nezakonit. Mandatar Zvizdić tvrdi da da će kadidati biti imenovani, kada se završe sve provjere, pa i provjera usklađenosti sa Zakonom o vijeću ministara BiH.

“Još uvijek nisam nikoga predložio, odnosno imenovao. To ću raditi kada bude završena provjera kandidata za ministre i zamjenike ministara i, naravno, potpune usklađenosti s odredbama Zakona o vijeću ministara BiH”, izjavio je Zvizdić.

HMS.ba

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok