Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas s četiri glasa za, jednim protiv i tri suzdržana visinu RTV pristojbe u iznosu od 7,5 KM, javlja Fena.

Podsjećamo, zbog neefikasnog načina prikupljanja RTV pristojbe, javni servisi odavno traže model koji će biti efikasniji od trenutnog, koji se odvija putem računa za fiksnu telefoniju.

Zbog takvog sustava samo lani javni servisi ostali su uskraćeni za 2,9 milijuna KM.

S obzirom na to da dugogodišnji ugovori s telekom-operaterima ističu 26. travnja ove godine, u sva tri javna servisa BHRT-u, RTVFBiH i RTRS suglasni su da se pristojba počne prikupljati putem računa za električnu energiju.

Inače, visinu RTV pretplate inicijalno je utvrdio Upravni odbor Javnog poduzeća RTV BiH u iznosu od 6.00 KM u siječnju 1998. godine. Nakon toga, nije donošena nikakva posebna odluka o visini pretplate, nego je, na temelju člana 22. stav 4. Zakona o Javnom RTV sustavu BiH, vršeno usklađivanje visine RTV pretplate sa službenom stopom inflacije, tako da sada RTV pretplata iznosi 7.50 KM.

Na sjednici Komisije Srđan Džajić iz uprave RTRS naglasio je da 26. travnja ističu ugovori s telekomoperaterima o proceduri naplate RTV pretplate.

''To je trenutno osnovni problem javnih servisa, a ništa se ne događa po tom pitanju. Treba napraviti okolnosti da se produže ugovori do kraja godine'', kazao je Džajić.

Federalna televizija stoji na stanovištu da je neophodno da pravosudni organi, a posebno oni koji obnašaju vlast u zemlji poštuju Zakonu o javnim emiterima.

''RTV pretplatu ne treba povećavati dok ekonomski i financijski zemlja ne stane na obje noge'', kazao je direktor FTV-a Džemal Šabić.

Izjašnjenje u vezi financijskog efekta predloženog iznosa pretplate na buduće poslovanje javnih emitera, RAK smatra da treba dati na osnovu stručne ekspertize rađene u okviru Odbora Sustava.

Član Odbora Sustava Esad Gotovuša na današnjoj sjednici predložio je da se podeblja ono što stoji u Zakonu o javnim emiterima, a to je da se svi oni koji pružaju usluge telefonije i kablovski operateri koji pružaju tu vrstu usluge obvežu da ispunjavaju svoju zakonsku obavezu.

''To bi ublažilo daljni pad i urušavanje sva tri javna emitera. Za državu nije dobro da se tri javna emitera nalaze u kolapsnom stanju, a naplata RTV pretplate je jedan od uvjeta za pridruženje Europskoj uniji'', istaknuo je Gotovuša.

Kao drugi problem navodi funkcioniranje tržišta, koje su kako kaže 'napale' agencije iz drugih zemalja, koje se besplatno reklamiraju i ne plaćaju porez državi.

Treći problem je gašenje analognog signala, koje je predviđeno u lipnju, a u BiH se ističe Gotovuša nisu stekli uvjeti da bi se mogao pustiti digitalni signal, zbog čega se čeka usuglašavanje na nivou sustava.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH smatra da je potrebno osigurati sve uvjete za održivost javnog emitiranja u BiH.

''To podrazumijeva i reformu javnog emitiranja u BiH na vrlo kratke rokove isticanja načina prikupljanja RTV pretplate koja je propisana zakonom'', kazao je Mehmed Halilović, predstavnik Ministarstva.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, dodao je, pokrenulo je inicijativu produženja važenja dosadašnjeg modela prikupljanja RTVpretplate za šest mjeseci.

''U međuvremenu ćemo formulirati novi način prijedloga, odnosno javni RTV servisi su obvezni dostaviti novi model prikupljanja pretplate ili da rade na dosadašnjem. Mora se u predviđenom roku osigurati kontinuiran dotok novca za financiranje i djelovanje javnih RTV servisa u BiH'', zaključio je Halilović.

Europska preporuka je da javni RTV servis bude institucionalno održiv i uređivački nezavisan, te je neopohodno da se u parlamentarnoj proceduri donese rješenje koje će osigurati minimalno srednjoročni stabilan izvor financiranja javnih RTV servisa.

Predsjedavajući Komisije za promet i veze Predstavničkog doma Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Momčilo Novaković poručio je da će se na jednoj od narednih sjednica razmatrati modaliteti i načini efikasnijeg prikupljanja RTV pretplate.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok