Sve je manje vremena za uspostavu federalne Vlade žele li svi oni koji odlučuju o tome da ovaj bh. entitet dobije proračun i izbjegne potpunu financijsku blokadu.

Predsjednik Federacije Marinko Čavara ocijenio je jučer zastrašujućom činjenicu da neki ljudi i stranke opstruiraju pozitivne procese, ali da je FBiH ovih dana s time suočena. Piše Večernji list.

Promjena nacionalnosti

- Radimo na tome da napokon odblokiramo ovaj proces koji je blokiran iz formalnih razloga, kazao je Čavara koji je potpredsjednik HDZ-a BiH. On, ali i mnogi drugi, ključni problem u uspostavi vlasti vide u ponašanju DF-a i sada već učestaloj praksi da se stalnim promjenama nacionalne pripadnosti kandidata za pojedine dužnosti opstruira imenovanje izvršne vlasti. - Mislim da taj problem trebamo riješiti i Ustavom i Izbornim zakonom ili popisom stanovništva kako se ne bi događalo da svaki dan netko mijenja nacionalnost, kazao je Čavara, očito aludirajući na slučaj DF-ova kandidata za federalnog ministra Milana Mandilovića koji se na izborima izjasnio kao “ostali”, a prilikom imenovanja u Vladu kao Srbin. U javnost su procurile informacije kako se iza DF-ove manipulacije nacionalnom pripadnošću svojih kandidata za ministre u federalnoj Vladi krije strah od nadglasavanja na sjednicama Vlade. Navodno u DF-u strahuju da bi se mogao promijeniti poslovnik o radu Vlade pa bi ubuduće za sve odluke Vlade, osim većine, bio potreban i barem po jedan ministarski glas iz svakog konstitutivnog naroda. Ako bi HDZ imao sve ministre iz reda hrvatskog i barem jednog ministra iz reda srpskog naroda, zajedno sa SDA bi mogao donijeti svaku odluku bez konzultacije s DF-om. Također, tri srpske pozicije za DF su važne i zbog postojećeg poslovnika jer koalicijskim partnerima kod preglasavanja uvijek mogu zaprijetiti napuštanjem Vlade Federacije čiji bi rad bez ministara iz reda srpskog naroda bio neustavan. Dok se čeka ishod trakavice oko uspostave nove Vlade, predsjednik Čavara obratio se Ustavnom sudu FBiH zatraživši informaciju kada će riješiti zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kod smjene “platformaške” Vlade FBiH.

Smjena “platformaša”

- Taj predmet stoji već dvije godine na Ustavnom sudu i ne razumijem zašto ne rade svoj posao. S druge strane, ne vidim da su svi spremni da što prije idemo k rješavanju problema da ova neustavna i nezakonita vlast ode sa scene, kazao je predsjednik FBiH Čavara.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok