Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto kazala je da je dobila odgovor od Državne agencije za istrage i zaštitu(SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije(OSA) BiH, o tome šta se poduzima u cilju otkrivanja osoba koje preko osumnjičenih za najteža krivična djela montiraju procese protiv visokopozicioniranih političara, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Iz SIPA-e sam dobila odgovor da se provjeravaju navodi iz dostavljenih pisama i da je na osnovu razgovora s osuđenikom utvrđeno da je to proizvod njegovih konstrukcija i da te informacije nisu ozbiljne. Predmet se nalazi u Agenciji i utvrđeno je da je riječ o psihički neuračunljivoj osobi te da nema elemenata za pokretanje istrage – kazala je Krišto na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH, dodajući da još nije dobila odgovor od Ministarstva sigurnosti BiH.

Čovićeva izjava

Podsjetimo Krišto je zatražila informaciju o ovom pitanju nakon što je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio da je jedan zatvorenik zeničkog zatvora uputio pismo u kojem je naveo i njegovo ime kao osobe umješane u ubojsvo doministra unutarnjih poslova F BiH Joze Leutara. Čović je ustvrdio kako je to urađeno po nalogu nekog iz aktualne vlasti u Federaciji BiH.

-Odgovorno i otvoreno tvrdim da Dragan Čović apsolutno nije umiješan ni spomenut u mojoj izjavi vezano za ubojstvo Joze Leutara, naveo je, u međuvremenu, u pismu koje je poslao redakciji “Dnevnog avaza” osuđenik Mensur Hodžić iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica (KPZ), gdje služi 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva nevjenčane supruge Jasmine Baničević.

Hodžić je u fokus javnosti došao nakon što su procurile informacije da je sastavio iskaz koji lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) veže za atentat, a što je Čović odbacio i najavio tužbu i zahtjev za istragu. Čović je izrazio sumnju da je riječ o političkoj montaži te da je osuđenik sve uradio na zahtjev političkih struktura./HMS/

U pismu čije dijelove je sredinom mjeseca objavio sarajevski list Hodžić potvrđuje da je iskaz dao u dogovoru s nekim, ali ne otkriva s kime, već samo tvrdi da mu je rečeno da “jednu stranu” nigdje ne smije spomenuti.

On tvrdi da je bio u kontaktu s kriminalnim miljeom, da zna cijelu priču u vezi s ubojstvom Joze Leutara te je nedavno istražnim organima poslao nacrtanu shemu vezano za slučaj ubojstva bivšeg doministra unutarnjih poslova FBiH. U pismu upućenom „Dnevnom avazu“, datiranim na 9. ožujka, Hodžić pojašnjava da je Čović u njegovoj shemi spomenut u sasvim drugom kontekstu.

Poziv Čoviću

– Ako Dragan Čović želi da sazna pravu istinu, neka dođe u KPZ Zenica i ja ću mu osobno reći istinu i zašto se našao u shemi i, naravno, prema čijoj naredbi – napisao je Hodžić.

Napisao je da od sheme i izjave nije imao nikakvu korist te da to nema nikakve veze s njegovim premještajem, ali da mu je nešto obećano.

– Ja ne mogu reći da mi nije ništa obećano. Obećano jeste, ali nije ispunjeno i pitanje je hoće li biti – naveo je.

Također, napisao je da mu je rečeno da, “kada bude radio shemu i izjavu, nisu bitni počinitelji, već motiv i tko je naručio likvidaciju Joze Leutara, tko je švercovao oružje iz BiH 1996., ’97., ’98. godine u druge zemlje regije i tko je zaradio i imao veliki profit od toga“.

– Sve ovo je saznao pokojni Jozo Leutar, imao je kod sebe original dokaze o švercu oružjem. Kada je bio spreman otvoriti slučaj, tada je likvidiran. I taj dan, 16. ožujka 1999. godine, pokojni Leutar je kod sebe imao svu tu dokumentaciju, koja je nestala, bolje rečeno, sakrivena i dostavljena jednoj osobi koja je naredila likvidaciju – atentat na Leutara – naveo je Hodžić, ustvrdivši da je i on osobno 2004. godine u rukama držao fotokopije dokumentacije koju je imao pokojni doministar unutarnjih poslova.

Jako podzemlje

Kako tvrdi, tada je za tri pošiljke s dokumentacijom s jednog mjesta do drugog dobio veću količinu novca “od osobe za koju je radio, a koja je potom ubijena 2007. godine”. Konstatirao je i da postoje političke stranke kojima ide sve ovo u korist, ali da, s druge strane, postoje i čelnici, visoki dužnosnici “kojima ovo ne ide u korist”.

Dalje navodi da je bio u društvu s jakim mafijaškim podzemljem, ne samo BiH već i Srbije, Crne Gore… te, kada bi počeo pričati za neka djela u BiH, stvari bi se izmijenile za 360 stupnjeva.

– Meni je rečeno koju stranu ni pod cijenu života ne smijem spomenuti u shemi. Ako spomenem tadašnje dužnosnike, glava će mi otići s ramena. Pojedinci su zgrnuli milijune tadašnjih njemačkih maraka, ali taj novac je u stranim zemljama – naveo je Hodžić.

Poziv Ivici Leutaru

U pismu upućenom redakciji “Dnevnog avaza” Hodžić je uputio poziv Ivici Leutaru, sinu pokojnog Joze, da ga posjeti u KPZ-u Zenica. Tvrdi da će njemu reći tko je izdao naredbu da mu oca likvidiraju.

Dao sam samo 0,1 posto informacija

– Poslije ovoga ne znam budućnost i kako će sve proteći, ja samo znam da je Pandorina kutija otvorena. Ja sam imao potrebu oglasiti se i da vam dam 0,1 posto informacija, što znači da je 100 posto informacija nemoguće iznijeti – naveo je Hodžić.

Na adresu “Dnevnog avaza” pismo je stiglo poštom, s urednim markicama i pečatima zeničke pošte te potpisom pošiljatelja Hodžića.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok