Sindikat zaposlenih u Javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine (BHRT) organizirao je u ponedjeljak prosvjedno okupljanje zbog najave smanjenja plaća i sve težeg materijalnog položaja novinara, tehničara i administrativnog osoblja.

BHRT se već godinama bori s teškim uvjetima poslovanja, a u posljednjim je mjesecima prikupljanje pretplate dosegnulo kritično nisku razinu ugrožavajući time i nastavak rada kao i emitiranje programa javnog servisa.

Kao jednu od "vatrogasnih" mjera uprava BHRT-a i generalni direktor Muhamed Bakarević najavili su smanjenje plaća zaposlenika za 15 posto, što je izazvalo njihovo negodovanje.

Sa sindikatom su o tome vođeni načelni razgovori bez konkretnog dogovora, a nezadovoljni takvim ishodom zaposleni su se odlučili na štrajk upozorenja te su upravi uputili pismo u kojemu ocjenjuju kako smanjenje plaća ne može biti izlaz iz sadašnje krize.

Upravi je također zamjereno da snosi dio odgovornosti za trenutačno stanje, uz sve ostale probleme prouzročene kompliciranim ustrojem BiH.

"Sindikat smatra da za postojeće stanje nije kriva samo država, već krivci sjede i u ovoj kući. Tražimo da u iduća tri mjeseca ponudite program izlaska iz postojećeg stanja ili da u protivnom sami podnesete ostavku", stoji u pismu upravi pročitanom na prosvjednom okupljanju u RTV domu u Sarajevu.

Predsjednik sindikata Željko Bajić uz to je najavio kako će se boriti za svakog čovjeka koji je trenutačno zaposlen na BHRT-u.

Uz BHRT, u BiH postoje i javni RTV servisi na entitetskim razinama, a svi oni se financiraju iz pretplate koja se sve slabije prikuplja iako zakon definira da ona iznosi tek 7,5 konvertibilnih maraka (3,8 eura).

Pedeset posto prikupljene pretplate izdvaja se za BHRT, a po 25 posto za RTV Federacije BiH odnosno RTV Republike Srpske.

Zakonom je također utvrđeno da pretplatu prikupljaju telekom operateri, a s obzirom da sve veći broj korisnika fiksne telefonije u BiH prelazi zbog povoljnijih cijena kod kabelskih operatera oni time ujedno izbjegavaju plaćanje pretplate.

Dodati problem je u činjenici da i neki političari odnosno stranke otvoreno pozivaju građane da ne plaćaju pretplatu. Zastupnica HDZ BiH u Zastupničkom domu parlamenta BiH Borjana Krišto tako je na prošlotjednoj sjednici, na kojoj se raspravljalo o produženju važećeg zakona koji definira način prikupljanja RTV pretplate, izjavila kako Hrvati u BiH ne plaćaju i ne trebaju plaćati pretplatu jer postojeće javne servise ne doživljavaju kao svoje.

Oporbene političke stranke iz Republike Srpske također su odbile poduprijeti zakonsko rješenje kojim je predviđeno nastavljanje prikupljanja RTV pretplate, a njihovo je obrazloženje kako to čine jer je RTRS postala propagandno sredstvo koje služi za očuvanje vlasti Milorada Dodika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok