Proračun Federacije BiH za 2015. godinu u iznosu od 2.334.147.169 KM sinoć je na izvanrednoj sjednici usvojio Dom naroda, nakon što ga je prethodno odobrio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Time su se stekli uvjeti da proračun  odobren sat vremena do istjecanja odluke o privremenom financiranju Federacije BiH, postane operativan.

Obrazlažući proračun, premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je da, bez obzira na predviđeni primarni suficit, planiran u nacrtu Proračuna FBiH za 2015. godinu, uslijed povećanog servisiranja duga, imamo višak rashoda nad prihodima u iznosu od 684 milijuna KM. Prenosi Federalna televizija.

S obzirom na to da se ovdje radi o neravnoteži platne bilanse, odnosno o nemogućnosti servisiranja svih obaveza, ističe da će neki novi aranžman s međunarodnim financijskim institucijama biti neophodan.

Po riječima premijera, Vlada će se ponašati u skladu s načelima restriktivne fiskalne politike, a sve s ciljem očuvanja fiskalne stabilnosti.

- Proračun je socijalni, a ne razvojni - zaključio je Novalić.

Prijedlog delegata hrvatskog naroda Ive Tadića da novoimenovana Vlada predloži rebalans ovogodišnjeg federalnog proračuna najkasnije u roku od tri mjeseca odobren je većinom glasova na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Proračun je u oba doma izglasan po hitnom postupku jer s okončanjem jučerašnjeg dana ističe odluka o privremenom financiranju FBiH u prvom tromjesečju.

Rad Parlamenta okončan je oko pola sata prije ponoći.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok