Za danas je u Sarajevu zakazana prva redovita sjednica Vlade Federacije BiH. Dva dana nakon imenovanja nova Vlada počinje s radom, što je i dodatni pokazatelj koliko je stanje u Federaciji BiH ozbiljno i koliko je posla pred novim premijerom i ministrima.

Kadrovske promjene

Prema najavama, nova vlast će na početku svog mandata prema dogovoru stranaka koje čine Vladu poduzeti neophodne kadrovske mjere u javnim poduzećima koja su najviše oštećena “platformaškom“ vladavinom. Uz to, i niz drugih mjera kako bi se što prije sanirale štete koje su nastale zbog odluka donesenih prije svega u tehničkom mandatu sad već bivše vlade. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je izjavio nedavno kako će već na jednom od prvih zasjedanja Vlade biti donesene odluke o razrješenjima uprava i nadzornih odbora jednog broja javnih poduzeća i federalnih institucija koje su u katastrofalnom stanju. Iako nije precizirano u kojim će to poduzećima i institucijama u skorije vrijeme doći do kadrovskih smjena, doznajemo kako će u prvom valu biti razriješeni nadzorni odbori i uprave u pet njih u oblasti energetike, prometa i veza. Prema saznanjima Večernjeg lista, u pitanju su Razvojna banka, Aluminij, HT Mostar, HP Mostar i Elektroprivreda HZ HB. Istodobno bi trebali biti imenovani privremeni nadzorni odbori i uprave u svim ovim poduzećima i institucijama na razdoblje od šest mjeseci, kako bi se uvidjelo stvarno stanje poduzeća te odmah krenulo u saniranje i proceduru izbora stalnog rukovodstva. Dogovor unutar vladajuće koalicije je i da među prvim koracima nove federalne Vlade bude usvajanje posebne izjave kojom će se najaviti ispravljanje napravde prema braniteljima kojima su oduzeta prava u procesu revizije braniteljske populacije koja je provođena po nalogu dosadašnjeg SDP-ova ministra Zukana Heleza proteklih nekoliko godina. To je nešto na čemu posebno inzistiraju hrvatski predstavnici u novoj vlasti. Piše Večernji list.

Ispitati prijašnje odluke

Odlučni su u namjeri da sve što je do sada urađeno u ovom procesu bude preispitano. Sve ono što planira provesti nova vlast će teško realizirati sve dok je na snazi sadašnji zakon o državnim službenicima koji onemogućava ministrima izbor najbližih suradnika. Naime, još za vrijeme Alijanse za promjene u ovaj zakon su uvedeni pomoćnici ministara i tako zaštićeni od moguće smjene, iako su na pozicije došli po političkoj liniji, odnosno političkim imenovanjima, objavio je Večernjak. Od ovih prvih koraka nove vlasti u Federaciji svakako će umnogome ovisiti i njezin ukupni rad u četverogodišnjem mandatu. Očekivanja su velika, iako je jasno kako je situacija iznimno teška. Gotovo milijardu maraka duga koji im je ostavila “platformaška” vlada, nešto je s čime su se premijer Fadil Novalić i ministri susreli odmah nakon preuzimanja dužnosti. Neupitan je i rebalans proračuna Federacije BiH u idućih nekoliko mjeseci.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok