Okrugli stol na temu “Dayton plus 20″ koje je organiziran u sklopu nedavno održanog Večernjakova pečata ponudio je brojna zanimljiva mišljenja i stavove sudonika ovoga događaja.

Govornici su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, voditelj Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore, dekan Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Šaćir Filandra, te Jakob Finci i Dervo Sejdić.

Vjerojatno najotvorenije izlaganje je imao Mladen Ivanić koji je na ovome događaju, govoreći o položaju Hrvata u BiH predložio formiranje jedne hrvatske županije u Federaciji BiH kroz koju bi bh. Hrvati ostvarivali prava koja su im trenutno ugrožena.

- Kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, nisam siguran da postoji pozicija za promjenu Daytona, odnosno, za Dayton 2. Mislim da je to prevelik izazov i ne vidim nikoga na međunarodnoj sceni tko bi bio spreman to završiti. Ne vidim ni unutarnji konsenzus u BiH da mi to sami napravimo. Mislim da to rješenje treba tražiti u okviru Daytona, znači unutar Federacije. Ja ću reći grubo, po mome uvjerenju treba doći do koncetracije jedne županije koja dominantno ima hrvatsku većinu, koja bi ostala u Federaciji, koja bi predstavljala jednu vrstu institucije kao garanta koja omogućava Hrvatima da budu jednakopravni i unutar BiH i unutar Federacije. Mislim da to nije prevelik izazov i da to predviđa jednu vrstu konsenzusa – rekao je Ivanić na Večernjakovom okruglom stolu.

Njega je donekle podržao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svome izlaganju. – Kada bi imali jednu županiju, kao što je govorio gosp. Ivanić, ostali novac bi mogli ići u razvoj, osnivanje tvrtki umjesto u administraciju – rekao je Inzko.

Što su sve rekli govornici na Okruglom stolu na temu “Dayton plus 20″ moći ćete vidjeti u snimku koji će Prvi.tv objaviti idući tjedan. Sigurno je kako se izlaganja sudionika ovog okruglog stola mogu uzeti kao temelj budućih razgovora o rekontrukciji BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok