Najveća svjetska sila Sjedinjene Države (SAD) na današnji dan, 7. travnja, prije 23 godine, priznala je Republiku Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu državu.

Tako je odigrala ključnu ulogu u procesu priznavanja političkog subjektiviteta i očuvanju teritorijalnog integriteta naše domovine. Istog dana 1992. godine SAD su priznale i Hrvatsku i Srbiju. Amerika je odigrala ključnu ulogu iu mirovnim pregovorima za BiH, koji su vođeni iu američkom gradu Daytonu. Njezin angažman u BiH se nastavio i nakon službenog potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu 14. prosinca 1995., i to 13. siječnja 1996. godine, kada je tada prvi čovjek Amerike Bill Clinton (Bill Clinton) posjetio našu zemlju.

Također, brojni američki dužnosnici, kao što je kongresmen Frank McCloskey (Frank McCloskey), zalagali su se za okončanje rata u BiH tijekom agresije. Podrška Amerike i njenog naroda BiH traje i danas kroz različite projekte i suradnje. Važno je napomenuti da je Veleposlanstvo SAD pomagala poslijeratni razvoj BiH.

Podržala je napore BiH u ostvarivanju članstva u NATO-u i Europskoj uniji, radila na poboljšavanju pravnog sektora u državi, uložila više od 50 milijuna dolara u njezin razvoj. Skupština BiH je 15. listopada 1991. godine donijela Akt o reafirmaciji suverenosti BiH, da bi potom uslijedio i referendum za neovisnost u veljači 1992. godine. Nakon provedenog referenduma, BiH je neovisnost stekla 1. ožujka 1992. godine. Neovisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i bosanskih Hrvati, dok je veći broj bosanskih Srba bojkotirao referendum, što je ujedno bio uvod u agresiju na BiH od 1992. do 1995. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok