Izaslanstvo na čelu s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović boravi u Washingtonu gdje će se sastati s predstavnicima Međunarodnoga monetarnog fonda.

Glavna tema razgovora je nastavak suradnje s MMF-om, odnosno finaliziranje postojećeg i novo zaduženje kod ove glavne međunarodne financijske institucije. Piše Dnevni list.

700 milijuna godišnje

- Nove vlasti u FBiH nemaju drugog izbora osim nastaviti suradnju s MMF-om jer je to trenutačno jedini način “krpanja” proračunskih rupa – u više navrata je ponovio premijer FBiH Novalić. Iako su iz RS-a zadnjih godinu dana pričali o “malom” i “velikom” kreditu iz Rusije kojim bi vratili dosadašnji dug i time se oslobodili ovisnosti o “lihvarima iz Washingtona koji postavljaju političke uvjete”, na kraju, čini se, i iz RS-a priznaju kako od tih kredita nema ništa i kako će se i RS morati osloniti na pomoć MMF-a.

Tijekom nedavnog posjeta predstavnika jedne ruske banke euforično se najavljivalo kako je “kredit završen”, no onda se posjet sveo na donaciju te banke za obnovu u poplavama uništenih objekata u Bosanskom Šamcu.

Ukupan dug FBiH po kreditima i kamatama iznosi oko milijardu maraka, a sastavni dio je proračunski deficit od oko 660 milijuna maraka, a najmanje jedna trećina planira se pokriti kreditom MMF-a, ranije odobrenog na temelju produženog stand-by aranžmana. Osnovna ideja je vratiti dug MMF-u tako što će se ponovno dodatno zadužiti kod MMF-a, s tim što bi se aktualni aranžman koji je kratkoročan pretvorio u jedan dugoročni “kako bi se vlastima u BiH dalo više daha”. U sklopu posljednjeg stand-by aranžmana od MMF-a dobiveno je ukupno 478,5 milijuna eura, pri čemu dvije trećine koristi FBiH, a jednu trećinu RS. FBiH nedostaje oko 700 milijuna maraka, kako ove, tako i sljedeće godine… FBiH mora ove godine platiti više od 107 milijuna maraka samo za kamate!

Uvjeti MMF-a

Već su najavljeni “neizbježni rezovi” u javnoj upravi, školstvu, zdravstvu i socijalnim izdvajanjima. Međutim, u BiH nikad nije postojala ni politička niti općedruštvena potpora reformama, a vladajuće elite, kupujući socijalni mir kako bi ostale na vlasti, nikada nisu posezale za radikalnim mjerama koje su kad-tad neizbježne s izuzetkom sumnjivo počete revizije branitelja koja će se, bez ikakve dvojbe, nastaviti.

Iz Vlade FBiH već su najavili značajna smanjenja proračunskih izdvajanja, posebice u socijalnom sektoru, kako bi se održala financijska stabilnost. Ključni uvjet MMF-a za vlasti u oba entiteta je izmjena Zakona o radu čemu se protive sindikalisti, a Novalić i Cvijanović već su najavili kako će “donositi identične zakone”.

Kolektivni ugovori morat će se mijenjati i ograničiti na najviše tri godine. Što se tiče ugovora na neodređeno vrijeme, oni će ostati uvjet “mobilnosti radne snage”, odnosno “fleksibilnosti ulaska i izlaska iz kompanija”, kako je to definirano. Budući da je, prema službenim podacima Udruge stečajnih upravitelja, oko 30.000 javnih i privatiziranih tvrtki i poduzeća “zrelo za stečaj”, oba entiteta morat će donijeti nove zakone o stečaju i, što je najvažnije, primijeniti ih. Dobra vijest je najava kako će izravni porezi na neto plaću definitivno ići prema dolje kako bi se rasteretio privatni sektor.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok