Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) osudilo je u petak incident koji se dogodio prilikom posjete ministra energetike FBiH Reufa Bajrovića Elektroprivredi HZHB, kada je zatraženo da se iz dvorane za sastanke uklone sva obilježja hrvatskog naroda.

U izjavi za novinare nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, Čović je izjavio kako taj “incident vrijeđa ljudsko i vjersko dostojanstvo hrvatskog naroda”, te ga nazvao krajnje neprihvatljivim.

Po njegovom mišljenju, vodstvo Elektroprivrede, što je najgore, to je i poslušalo i skinulo hrvatska obilježja, uprkos protivljenju uposlenika koji nisu vezani za trenutnu strukturu uprave.

– Mi ćemo pozvati upravu da se odmah povuče i da ostavku, a ako to ne urade to će vrlo brzo uraditi hrvatski narod – istakao je Čović, naglasivši kako je iz ureda uklonjeno sve ono što je aludiralo na “hrvatstvo”.

– To će siguran sam sada izazvati dosta problema u funkcioniranju izvršne vlasti u Federaciji jer se to procjenjuje kao direktan udar – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.

Predsjedništvo je na danas održanoj sjednici raspravljalo o izmjenama i dopunama Statuta HDZ-a BiH, te je na sjednici Predsjedništva usuglašen Statut, Poslovnik, Program i Programska deklaracija.

Predsjedništvo HDZ-a BiH jednoglasno je podržalo Dragana Čovića za predsjednika HDZ-a BiH u idućem mandatu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok