Diploma Europskog univerziteta Brčko, koja je predana na nostrifikaciju u Novom Sadu, izdana je mjesec dana prije datuma koji je na samoj diplomi naveden kao dan osnivanja ustanove koja je izdaje.

''Ovakve diplome se sve češće pojavljuju'', rekao je Ilija Tanackov s Departmana za promet FTN-a, predsjednik Komisije za priznavanje stranih visokoškolskih diploma.

Na toj diplomi Saobraćajnog fakulteta Europskog univerziteta Brčko stoji da je Univerzitet osnovan 28. prosinca 2012. godine, a diploma je studentu N.T. izdana 20. studenog 2012, 38 dana prije osnivanja.

''Na dodatku diplome primijetio sam da je izdana prije nego što je osnovan fakultet i nisam je nostrificirao, kao ni tridesetak drugih diploma koje u posljednje vrijeme dolaze s privatnih fakulteta u BiH'', kaže Tanackov. Kod većine tih diploma problem je "neusklađenost planova i programa", pa se mora polagati razlika ispita. Kako navodi profesor Tanackov, zanimljivo je da niko još nije došao položiti tu razliku.

On objašnjava kako funkcionira "pranje titula".

''Kandidat je završio višu trogodišnju poslovnu školu u Srbiji i stekao 180 bodova. Otišao je u Brčko, tamo su mu priznali bodove, iako programi nemaju veze jedan s drugim. Nastavu je počeo u listopadu, a u studenom je već položio sve ispite, uradio i obranio diplomski rad čime je stekao još 60 bodova. Ukupnih 240 bodova sada treba negdje u Srbiji "oprati" za 35.000 dinara, koliko košta nostrifikacija. Njegov otac mi je rekao da će ići u Beograd, jer je tamo već priznato 400 diploma s ovog fakulteta'', navodi Tanackov za Blic.

Mirko Kulić, rektor Europskog univerziteta Brčko, kaže da je "nemoguće da je diploma izdana prije nego što je fakultet osnovan". ''Znam da ima problema sa nostrifikacijom naših diploma u Srbiji, ali ne znam što je razlog. Naš fakultet ima dozvolu za rad i ako se 70 poto programa poklapa moraju priznati našu diplomu'' rekao je Kulić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok