Zahvaljujući nakaradnim odlukama iz Zakona o državnoj službi FBiH, nova federalna Vlada je u svim ministarstvima zatekla rukovodeću kadrovsku strukturu od stotinjak ljudi koje ne može promijeniti, odnosno dovesti ljude u koje će aktualna politička vlast imati povjerenje.

Iako se mnogi sada zaklinju u načelo profesionalizma, neupitna je činjenica da su skoro svi pomoćnici ministara, tajnici ministarstava, šefovi odjela i ureda na te pozicije došli temeljem političke podobnosti. No, nakon što su “uglavljeni” u Zakon o državnoj službi, teško ih je smijeniti i postaviti one s kojima novi ministri žele i mogu raditi i što je još važnije - u koje imaju povjerenje.

Surađivanje

Ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara zatekao je šest pomoćnika i tajnika ministarstva. Njegov kolega u Ministarstvu pravosuđa Mato Jozić prinuđen je surađivati s četiri pomoćnika i tajnikom ministarstva koje je “naslijedio”. Baš kao i s načelnicima službi i direktorom Zavoda za javnu upravu. Ministrica financija Jelka Miličević ima čak osam pomoćnika od kojih ni jednog nije sama izabrala. Reuf Bajrović, koji je preuzeo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, naslijedio je četiri pomoćnika te nekoliko ravnatelja i načelnika službi. Piše Večernji list.

U Ministarstvu prometa i veza, koje vodi Denis Lasić, osam je pomoćnika i svi su, naravno, državni službenici koje ne može zamijeniti. Nešto manje, pet pomoćnika i jednog tajnika naslijedio je ministar rada i socijalne skrbi Milan Mandilović, dok je ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić zatekao tajnika i četiri pomoćnika.

Ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević će morati raditi s tri pomoćnika i jednim tajnikom, dok je ministra zdravstva Vjekoslava Mandića zateklo sedam pomoćnika. Elvira Dilberović, koja vodi Ministarstvo obrazovanja i znanosti, surađivat će s četiri pomoćnika i dva načelnika službi. Ministrica kulture i sporta Zora Dujmović ima četiri pomoćnika i tajnika ministarstva, a ministar trgovine Aleksandar Remetić dva pomoćnika i po jednog načelnika i tajnika.

Broj pomoćnika

Četiri pomoćnika zatekao je i ministar prostornog uređenja Josip Martić, dok je čak devet pomoćnika i direktora ostalo ministru Šemsudinu Dediću iza njegova prethodnika na čelu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerka Ivankovića-Lijanovića. Ministar poduzetništva i obrta Amir Zukić mora surađivati s četiri pomoćnika i tajnikom ministarstva koje nije birao. Baš kao i ministrica turizma i okoliša Snježana Soldat koja ima pet pomoćnika i jednog tajnika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok