Poražavajući podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je prosječna plaća za veljaču u FBiH za čak 0,3 posto niža nego u istom periodu prošle godine i da iznosi 820 KM, a za čak 2,8 posto je niža nego u prosincu 2014. godine.

Statistika pokazuje i da je bruto plaća za veljaču iznosila 1.271 KM i da je niža za tri posto nego u prosincu prošle godine. Piše Dnevni avaz.

Stvarna slika

Godinama je prosječna plaća u Republici Srpskoj bila niža od mjesečnih primanja u Federaciji BiH, ali se statistika, na žalost građana ovog dijela BiH, u posljednje vrijeme okrenula na stranu manjeg bh. entiteta. Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, prosječna neto plaća početkom godine u RS iznosila je 834, a u FBiH 828 maraka!

No, stanje je, prema najnovijoj statistici, i gore, tim prije što je RS već odavno u teškoj ekonomskoj dubiozi te tamošnja opozicija upozorava na velike dugove i ekonomski pad. Ali, i tako loše stanje u manjem entitetu očito je bolje nego ono u Federaciji! A prije nekoliko godina i Kanton Sarajevo imao je veći proračun nego RS.

U udruženjima potrošača i ovog puta napominju činjenicu da potrošačka korpa u FBiH iznosi 1.800 KM za četveročlanu obitelj, a koju je prosječna neto plaća isplaćena u siječnju od 834 KM pokrivala sa samo 40 posto.

I smanjenje od 0,3 posto za radnike je mnogo, upozorava Edhem Biber, bivši predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, te ističe da je to apsolutno neprihvatljivo.

- Tolikim primanjima moguće je zadovoljiti temeljne potrebe za hranom i drugim samo neophodnim proizvodima. Radnici nisu doveli državu u sadašnje stanje - kaže Biber.  

Kriva vlast

Dodaje i da ovi pokazatelji govore da je stvarna slika životnog standarda građana mnogo lošija i da je kupovna moć znatno opala.

- Smanjenjem plaća lančano se smanjuje i opća potrošnja, urušava standard zaposlenih, a to sve utječe, generalno, i na ukupno gospodarstvo i razvoj zemlje. Naši građani nemaju dovoljno za život, tako da ovo kod njih može izazvati samo još dublju ogorčenost - smatra Biber.

Pravu realnost BiH, kako kaže, pokazuju plaće u građevinarstvu, koje iznose samo 524 marke, u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 525, dok u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima radnici mjesečno zarađuju 541 KM. S Biberom se slaže i bivši predsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić, koji ističe da su ovakvi pokazatelji posljedica nestabilne političko-ekonomske situacije u FBiH.

- Smanjenje primanja znači da je došlo do pada standarda i potrošnje, što za posljedicu ima odmah i smanjenje punjenja proračuna i svih vrsta fondova u državi. Takvo nešto nije dobro, posebno za našu zemlju u kojoj je došlo do velikog raslojavanja na bogate i siromašne, jer srednjeg sloja nema. Za ovu drugu populaciju koja je brojnija, njima i marka, a kamoli više znači mnogo, jer se teško nose i s trenutnom situacijom - kaže Lasić.

Kriva vlast

Dodaje da vlast hitno mora poboljšaju uvjete i povećati proizvodnju kako se ne bi otišlo u veće dubioze.

- Nažalost, do sada od nove vlasti nisam vidio još nekog dobrog poteza, iako moraju  riješiti veliki broj problema u ovoj zemlji. Moraju shvatiti da je svako, pa i najmanje smanjenje plaća alarm da se što prije uhvate ukoštac - kaže Lasić.

Satnica u FBiH samo 2,3 eura, a u EU 24!

Ako uzmemo podatke iz entitetskih zavoda za statistiku za veljaču ove godine, kada je prosječna plaća iznosila 834 KM, te da mjesec iznosi 180 radnih sati, dobijemo podatak da je prosječna satnica u FBiH oko 2,3 eura! Kada se uporede prosječna satnica u EU, gdje je prosječan trošak za sat rada na nivou 24,60 eura, i u FBiH, ne trebamo se čuditi što sve više građana FBiH odlazi ili želi otići iz naše zemlje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok