Građani Bosne i Hercegovine šansu za zaposlenje u narednim godinama mogu tražiti u Njemačkoj, kojoj nedostaje oko 150.000 radnika u raznim profesijama.

Kako piše Dnevni avaz, rješavanje tog problema Vlada u Berlinu vidi u dovođenju stručne radne snage iz inozemstva.

Za sada iz Bosne i Hercegovine najčešće posao dobiva medicinsko osoblje ili točnije njegovatelji. Zahvaljujući sporazumu između Savezne agencije za zapošljavanje iz Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH posao u Njemačkoj trenutno najlakše dobiva medicinsko osoblje.

- Do sada je 900 osoba otišlo po tom osnovu koji moraju imati srednju medicinsku školu opći ili pedijatrijski smjer i moraju imati odgovarajući staž, kazao je za TV1 Siniša Vlaisavljević iz Agencija za rad i zapošljavanje.

Nedostatak radne snage u Njemačkoj postaje kroničan problem. Zato osim medicinskog osoblja priliku za zaposlenje imaju inženjeri i tehničari za mehatroniku, električari, strojovođe, varioci, kuhari, hotelijeri, vodoinstalateri i drugi.

Njemačka dva puta godišnje objavljuje listu nedostajućih zanimanja, a rješenje je primorana tražiti uvozom radne snage. Problem za kadrove iz BIH je sporazum između dvije Agencije koji se nastoji proširiti.

- Postoji obostrani interes. Uporedili smo njihovu listu deficitarnih zanimanja s našom gdje imamo višak nezaposlenih. Ostalo je da probamo usaglasiti nastavne planove u školama kako bi ljudi mogli dobivati zaposlenje, dodao je Vlaisavljević.

Primjera radi, varioci su traženi u Njemačkoj ali nastavni plan dvije zemlje je potpuno različit. Ipak, priliku za posao mjesečno dobije 1.900 radnika iz BIH angažiranih u domaćim tvrtkama koje svake godine dobivaju detašmane za rad u Njemačkoj.

- Radi se o tri vrste zanimanja građevinarstvo, rudarstvo, kao i montažni radovi strojarske struke, kaže Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok