U Parlamentu Federacije BiH u prošloj godini nisu se vodile evidencije o radu, odnosno o tome koliko je koji zastupnik boravio na poslu, no uredno su svi primali visoke plaće i sve ostale naknade.

U reviziji koju je obavio Ured za reviziju institucija u FBiH o radu Parlamenta FBiH u 2014. navode kako se nije vodila adekvatna evidencija o prisutnosti na poslu (radu) profesionaliziranih zastupnika, na osnovi koje se vršio obračun i isplata naknada iz radnog odnosa, odnosno naknade za topli obrok i stalna mjesečna primanja. Piše Dnevni list.

Plaće i naknade

Za plaće i naknade zaposlenih u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izdvojena su nešto više od 7,3 milijuna maraka, a pored toga znatan novac izdvojen je i za putne troškove, prijevoz i gorivo, kao i za plaćanje obveza za doprinose. U Zastupničkom domu na kraju 2014. radilo je 129 osoba.

U Domu naroda za plaće i naknade zaposlenih, među kojima su i izaslanici, izdvojeno je 3,6 milijuna maraka. I u Domu naroda novac se trošio na prijevoz, gorivo i druge troškove koji su zakonski osigurani zaposlenicima tako da na kraju u džep 81 zaposlenika u Domu naroda odu oko 4 milijuna maraka.

Izdaci za troškove profesionaliziranih zastupnika u Domu naroda iskazani su u iznosu od dva milijuna maraka. Odluke o plaćama i naknadama koje pripadaju zastupnicima i savjetnicima u Domu naroda, a koje nemaju karakter plaće, donosi Administrativna komisija Doma naroda. Na osnovi toga za svakog profesionalnog zastupnika donose se pojedinačna rješenja o ostvarivanju prava na naknade. U okviru navedenih izdataka iskazani su troškovi toplog obroka (89.701 KM), a troškovi prijevoza u dane vikenda izabranih profesionaliziranih dužnosnika koji koriste pravo na odvojeni život (69.543 KM).

Službeni automobili

Kada je u pitanju Zajednička služba Parlamenta FBiH u kojoj je na kraju 2014. radilo 36 ljudi, revizori su utvrdili kako je na njihove plaće utrošeno nešto više od milijun maraka.

Revizori su kazali i kako se ne možemo potvrditi iskazano stanje stalnih sredstava, njihovih izvora i obveza u iznosu od 43.550 maraka, s obzirom da nije izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog stanja stalnih sredstava i obveza sa stvarnim stanjem utvrđenim u skladu sa zakonima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok