Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH u prošloj godini nije realizirala niti jednu prodaju velikog poduzeća, ali su bez obzira na to neopravdano uplatili predsjedniku i članovima Upravnog odbora 151.459 maraka.

Neopravdano je uplaćen novac spomenutima jer s njima nisu zaključeni ugovori na koje Vlada FBiH daje pisanu suglasnost, zaključak je iz revizorskog izvješća koje je načinio Ured za reviziju institucija u FBiH. Piše Dnevni list.

Loši rezultati

Iako Agencija nema rezultata godinama, navode revizori, u 2014. u istoj su povećavane plaće. Naime, u listopadu je donesena odluka da se osnovica za obračun plaće sa 636 maraka poveća na 700 maraka. Najniža plaća isplaćena u mjesecu prosincu 2014. godine iznosila je 910 KM, a najviša 3937 KM, dok je prosječna isplaćena plaća za prosinac 2014. godine u Agenciji iznosila 2037 KM.

Tome nije kraj. Uprava Agencije je u dva navrata isplaćivala stimulacije zaposlenima.

- Imajući u vidu da je u 2014. godini Vlada FBiH dala interventna sredstva iz tekuće rezerve Agenciji, između ostalog i za plaće, smatramo da u uvjetima smanjenih aktivnosti privatizacije već duže vrijeme, nema opravdanja kako za povećanje plaća, tako i za isplate stimulacija na plaću za obavljanje redovitih poslova, smatraju revizori.

U izvješću se navodi kako nije ostvarena niti jedna velika privatizacija osim dvije  djelomične privatizacije “Unisa”d.d. Sarajevo, prodajom dionica putem burze i prodaje 6 predmeta iz imovine 4 poduzeća pod uvjetima “male privatizacije”. Da odgovornost nije samo na Agenciji, govori podatak da u 2014 godini Vlada FBiH nije za 5 poduzeća predviđenih planom privatizacije donijela odluke o metodi privatizacije niti su iste razmatrane na sjednici Vlade.

- Trend nezadovoljavajućih privatizacijskih rezultata, koji je evidentan već duži niz godina, nastavlja se i dalje, što ima utjecaja na poslovanje Agencije i način osiguranja sredstava za njezin rad u nadolazećem razdoblju, zbog čega je neminovno preispitivanje postojećeg koncepta privatizacije i utvrđivanje strategije privatizacije u FBiH, smatraju revizori.

Sudski sporovi

Protiv Agencije pokrenuti su sudski sporovi za naknadu štete, isplate duga, povrat sredstava iz devizne štednje, utvrđivanje iznosa kapitala, onemogućavanje otkupa stana certifikatima, upis certifikata i dr. Prema prezentiranoj dokumentaciji, ukupna vrijednost aktivnih sudskih sporova je 351,447.422 marke.

U navedenom iznosu uključena je i tužba Ukio banke investicijske grupe i drugih u predmetu postupka privatizacije Aluminija Mostar u kojoj je Agencija trećeoptužena, a visina sudskog spora, po navodima tužbe, iznosi 300 milijuna maraka.

-U cilju smanjenja eventualnih obveza koje mogu proisteći po osnovi sudskih sporova koji su u tijeku, potrebno je poduzeti konkretne aktivnosti čime bi se ublažio utjecaj na poslovanje Agencije i na proračun FBiH, zaključili su revizori.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok