Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu nije podržao prijedlog o usvajanju rezolucije kojom bi se osudio genocid u Srebrenici jer su protiv toga glasovali zastupnici političkih stranka sa srpskim predznakom.

Iako je za rezoluciju glasovalo 25 zastupnika, a tek njih 13 je bilo protiv, presudila je činjenica da su svi oni koju su glasovali protiv bili iz Republike Srpske, a bez barem djelomične entitetske potpore nije moguće donijeti nikakvu odluku u parlamentu BiH. Prenosi Hina.

Rezoluciju je u svibnju u parlamentarnu proceduru uputio klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP BiH) i na tragu je one koju je 2009. godine usvojio Europski parlament.

Tekstom se predlagala osuda genocida u Srebrenici kao i svih drugih ratnih zločina u BiH, iskazivanje poštovanja žrtvama i potpora procesuiranju počinitelja srebreničkog i svih drugih zločina.

Također je predlagana osuda onih koji niječu sudski potvrđenu činjenicu da je ubojstvo više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka što su ga počinile snage bosankih Srba predstavljalo zločin genocida.

"Prihvaćnjem ove rezolucije dali bi doprinos gradnji otvorenog i demokratskog društva u BiH", kazao je na početku rasprave predsjednik kluba SDP-a Mirsad Mešić.

Dodao je kako bi se time stvorili uvjeti da počinitelji zločina odgovaraju za svoja nedjela, a ujedno bi se skinula hipoteka s naroda u čije ime su zločini počinjeni.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović, koji je i sam preživio srebrenički pakao u srpnju 1995. godine, kazao je kako se političari u oba entiteta načelno neprimjereno bave Srebrenicom.

"Oni u Banja Luci nas niječu, a ovi u Sarajevu ne prihvaćaju", kazao je Ahmetović.

Izrazio je žaljenje što se tekst rezolucije nije pokušao usuglasiti prije slanja u parlamentarnu proceduru čime su samo potaknute rasprave koje još više udaljavaju ljude, a najviše štete donose upravo obiteljima žrtava.

Zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević drži da će žrtve parlamentarne rasprave biti upravo Srebreničani jer će ih ponovno pokretanje takvih tema udaljiti jedne od drugih.

"Mi se ne možemo složiti ni o 1914. niti o Drugom svjetskom ratu, ni o Gavrilu Principu niti o Jasenovcu", kazala je Pandurević ustvrdivši kako je pokretanje ovakvih rasprava tek manipulacija žrtvama.

U raspravi nije sudjelovao nitko iz HDZ-a BiH, a zastupnica te stranke Borjana Krišto je prije glasovanja kazala kako će oni biti suzdržani jer rezoluciju vide kao "dolijevanje ulja na vatru".

"To je stvar sudova i oni su rekli svoj stav o počinjenim zločinima", rekla je Krišto sugerirajući da je Zastupnički dom eventualno mogao razmatrati rezoluciju kakva je prije šest godina usvojena u Europskom parlamentu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok