Papa bi, po svemu sudeći, vrlo skoro mogao objaviti svoj stav o Međugorju. Već negdje pola godine, papa nas ciljano svojim strateški osmipšljenim izjavama uvodi u taj trenutak kad će to objaviti.

Kako javlja Dnevnik.hr, što se konačnog stava tiče, postoje tri mogućnosti. Prva je da se u Međugorju ukazivala Djevica Marija i da je to čudo. No, po svemu sudeći, papa tako nešto neće objaviti. Druga je mogućnost da Međugorje nije čudo i da se tamo Djevica Marija nije ukazala ili prevedeno, da je to izmišljotina, i treća je mogućnost da Crkva nije utvrdila međugorsko ukazanje kao fenomen, ali da se Crkva na čelu s papom ne protivi da se u Međugorju i dalje skupljaju vjernici, na molitvi.

I to će biti stav koji će papa najvjerojatnije uskoro objaviti jer to je stav kongregacije za nauk vjere. Najvjerojatnije zato jer papa nije dužan poslušati zaključak kongregacije za nauk vjere, ali mogućnost za to je doista mala - jedan naprama tisuću.

I što sada reći? Trideset godina nakon navodnog ukazanja, nakon svih mogućih komisija, trojice papa koji su imali isti stav o Međugorju vraćamo se opet na početak. Jer upravo je takav zaključak donijela još posebna komisija jugoslavenske biskupske konferencije na čelu sa sarajevskim teologom dr. Matom Zovkićem. Oni su još onda ispitali sve detalje, razgovarali s vidiocima i uz ostalo zaključili da vidioci, tada djeca, rabe teološki govor čiji značaj ne razumiju, a kojeg su im sugerirali njihovi duhovnici.

Nitko od nas u javnom prostoru nije zaposlen kao ekspert u kongregaciji za nauk vjere pa je neozbiljno upuštati se u stvari mistike, ali temeljna opća kultura nam govori da vjera nije magija i da je Crkva prema čudima ukazanja vrlo, vrlo oprezna. Isto tako nam govori da se vidioci ne mogu odvojiti od svetišta i u ovom slučaju nam govori da to nije ključ. Ključ je da fenomen Međugorja nije dokazan.

Prema javno dostupnim informacijama crkva je u predmetu Međugorja bila vrlo sumnjičava prema visokoj komercijalizaciji navodnog ukazanja. I to je jedna od prepreka jednako kao što se u kauzi spominje i da gospa svijetli, da vidjelice najavljuju 24 sata unaprijed da će se Gospa ukazati sutradan u 16 sati pa je i papa komentirao da 'Gospa nije poštarica pa da šalje brzojave kada će se ukazati'.

Vidoci su, nekad djeca, danas odrasli ljudi, prema navodnim iskazima svjedoka, navodno na najavi ukazanja zarađivali novac, a nitko od njih nije poput recimo Bernadette iz Lourdesa ili časne Lucie iz Fatime izabrao duhovno zvanje, što nije u kauzi presudno, ali je bitno. U stvari, jedan od njih je bio u sjemeništu ali je nakon godinu dana otišao.

Vatikan će vjerojatno donijeti odluku o statusu Župe Međugorje jer su im financije posve neuređene. Procjene Vatikana se kreću da Međugorje zarađuje minimalno 80 milijuna eura na godinu. To nije nigdje zavedeno. Ono što bi Međugroje moglo dobiti nakon ovoga je status posebne prelature. U tom slučaju bi financije cijele hercegovačke provincije bile pod izravnom ingerencijom Vatikana. Odluka Pape je konačna, no ukoliko se pojave neke nove činjenice kje bi dovele u pitanje ovu odluku predmet Međugorja može se ponovno preispitati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok