Nakon niza spekulacija o mogućim datumima objave konačne odluke o fenomenu međugorskih ukazanja, Vatikan je odlučio smiriti “tenzije”, koje je u biti potaknuo papa Franjo iznoseći svoj osobni stav u tom hercegovačkom svetištu.

Lombardijeve prognoze

Premda je Papa po povratku iz Sarajeva nagovijestio da bi odluka mogla biti donesena uskoro, glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi je prije tri dana ponudio malo drukčiji, dugoročniji “scenarij”. Piše Dnevni list.

- Teško je prognozirati kada bi konačna odluka mogla biti donesena, ali to se vjerojatno neće dogoditi prije ljetne stanke u Vatikanu, kazao je Lombardi.

Također, iako je papa Franjo kazao da bi se Kongregacija za nauk vjere trebala sastati posljednje srijede u mjesecu, u ovom slučaju 24. lipnja (točno na 34. godišnjicu ukazanja), Lombardi nije mogao potvrditi da će taj sastanak biti održan prije odmora.
- Sumnjam da će se sastanak o toj temi održati prije ljetne stanke. Ali, ako me konkretno pitate kada će biti oduka o Međugorju, za nekoliko dana, tjedana ili mjeseci, najsigurnije bi bilo reći “nekoliko mjeseci”, kazao je Lombardi, upozorivši pri tome da javnost ne treba bezrazložno hraniti informacijom kako je odluka “vrlo neizbježna”.

Papine kritike

Podsjetimo, Papa je nedavno u talijanskim medijima kritizirao navodne vidjeoce. Iako nije precizirao da je riječ o vidjeocima iz Međugorja, jasno je da se obraćao upravo njima.

- Ma gdje su ti vidjeoci koji nam govore da će Djevica Marija poslati pismo u 16 sati poslijepodne?! Ne može to tako. I još žive od toga. To nije kršćanska vjera. Posljednja Božja riječ se zove Isus Krist i ništa više od toga – rekao je tada papa Franjo.
Također, podsjetimo, još 2013. Kongregacija za nauk vjere objavila je “smjernice” prema kojima se nalaže zabrana održavanja događaja ili bilo kakvih aktivnosti koje promoviraju takozvana međugorska ukazanja, odnosno prema kojima se pretpostavlja kako su se ukazanja dogodila.

Svaki nastup “vidjelaca” koji je bio zakazan u nekoj od župa diljem svijeta u posljednje vrijeme otkazan je po naredbi iz Vatikana preko lokalnog (nad)biskupa. Prema našim izvorima, Kongregacija će donijeti više uputa za djelovanje župe Međugorje kao i konkretne upute o djelovanju navodnih vidjeoca. O sadržaju tih “uputa” zasad svi mudro šute.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok