U nizu vijesti koje se posljednjih dana vežu uz Srebrenicu, rezoluciju u Vijeću sigurnosti, kao i 20. godišnjicu genocida nad Bošnjacima toga grada, ponovno se aktualizirala i davno započeta, ali nikad konkretizirana ideja o izdvajanju tog grada iz jurisdikcije Republike Srpske.

Naime, srbijanski mediji donose priču kako, u sklopu diplomatske ofenzive koja uključuje i već najavljenu rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a i u Kongresu SAD-a, zapadne zemlje sad planiraju inicijativu da Srebrenica dobije poseban status.
Konkretno govoreći, taj bi grad trebao dobiti status distrikta, kao što ga ima i Brčko. Piše Dnevni list.

Prekrajanje uređenja

-Srebrenica bi bila izuzeta iz nadležnosti Banja Luke i stavljena pod jurisdikciju Sarajeva, a pod obrazloženjem da je i tijekom rata tu bila zaštićena zona UN-a, navodi sugovornik Blica iz Vlade Srbije. No, ova ideja nije novost; slično su predlagale bošnjačke stranke još 2007. da bi Banja Luka na kraju Srebrenicu proglasila područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značaja, a u ovom gradu vrijedi i posebno izborno pravilo da na lokalnim izborima mogu glasovati svi stanovnici koju su po popisu iz 1991. godine živjeli o tom gradu. Ipak, potpredsjednik RS-a iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić (SDA) jučer za Dnevni list nije mogao davati opširniji komentar na posljednje spekulacije oko statusa Srebrenice, kazavši kako je neozbiljno govoriti o nečemu što još nije vidio. S druge strane, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) za naš list kaže kako nikakva inicijativa nije stigla uz opasku kako bi i u slučaju da se takvo što pokrene u startu bilo osuđeno na propast, budući se radi o prekrajanjima ustavnoga uređenja zemlje. Takvo što je u svakom slučaju, podsjetio je, neprihvatljivo za RS, a vjeruje i nekima drugima te ne može vjerovati da bi bilo tko pokretao nešto za što se zna da ne može proći.

–Mislim kako je ovo samo još jedna “bomba” u ovoj atmosferi pred 11. srpnja. Do takve prekompozicije zasigurno neće doći, naveo je Crnadak, naglasivši kako je daytonsko uređenje BiH glavni temelj njenog daljnjeg razvoja.

Raniji pokušaji

Podsjećamo, preživjele žrtve genocida su još 2007. tražile da Srebrenica bude izuzeta iz jurisdikcije RS-a koju smatraju i “institucionalno odgovornom” za zločine počinjene srpnja 1995. Njihovi predstavnici kažu kako tad nisu imali podršku ni domaćih političara niti međunarodne zajednice, a zahtjev je ponovno aktualiziran tijekom posjete glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moona Srebrenici 2012.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok