Zajednički sastanak Udruge poslodavaca FBiH, federalnog premijera Fadila Novalića i resornih ministara na kojem su se pokušala iznaći rješenja rasterećenja gospodarstva i poboljšavanja poslovnog ambijenta održan je u srijedu u Mostaru.

''Gospodarstvenici u suštini ne traže ništa drugo, već ono što smo obećali kroz ekspoze i ono što predviđa reformska agenta međunarodne zajednice'', kazao je u izjavi za novinare federalni premijer, naglasivši kako je na sastanku najviše riječi bilo o zapošljavanju, novom zakonu o radu, te smanjenu opterećenja poslodavaca. Prenosi Bljesak.info.

Što se pak tiče novog zakona o radu i kada se može očekivati njegovo donošenje, premijer je kazao kako se do kraja ovog mjeseca moraju završiti pregovori između poslodavaca, Vlade i sindikata.

''Ako nešto ne bude usuglašeno onda će Vlada idući mjesec odlučiti što će se točno usvojiti'', kazao je Novalić.

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Safudin Čengić, odgovarajući na pitanje kakav je odnos vlasti prema poslodavcima, kazao je kako su po prvi puta u prigodi da, ono što poslodavci smatraju da treba biti prioritet, bude uvršteno u program Vlade.

''Raduje nas da je to stavljeno na papir. No, ono što nas brine u ovom trenutku jeste činjenica da imamo sedam mjeseci iza sebe, a nemamo nikakvih konkretnih poteza. Očito je da su političke strukture unutar Federacije, zbog nemogućnosti međusobnog dogovora, praktično zaboravili na ono što su obećali na početku, a to je da su prioriteti gospodarstvo i reforme'', kazao je Čengić.

Poslodavci su od federalnog premijera zatražili cjelovitu reformu opterećenja na rad, radno-pravnog zakonodavstva, reformu javne uprave te ukidanje raznih nameta koje poslodavce sprečavaju da budu konkurenti na tržištu.

Ekonomski stručnjak prof. dr. sc. Vjekoslav Domljan kazao je kako smatra da je u BiH vrlo teško upravljati ekonomijom sa strane potražnje te da bi se trebalo okrenuti ponudi i s te strane pokušati povećati proizvodnju.

Domljan je spomenuo i poresku politiku kojom je, po njegovom mišljenju, vrlo važno poticati investiranje i zapošljavanje.

Govoreći o novom zakonu o radu, prof. Domljan je postavio pitanje koliko se time zakonom uopće može postići u situaciji kada imamo zaposlene od kojih neki i ne dobivaju plaću, a neki su minimalno plaćeni.

''Privatni sektor je vrlo slab, a na njegovim leđima sve počiva. Zbog toga treba raditi na razvijanju privatnog sektora, posebice podržavanjem investicija jer će to omogućiti da se BiH pomakne sa zadnjeg mjesta u Europi kada je u pitanju životni standard građana'', kazao je Domljan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok