Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda pozvao je vlasti BiH da počnu provoditi ekonomske i socijalne reforme dodajući da je za puni uspjeh zemlje potreban napredak u političkim promjenama kako bi se BiH mogla približiti Europskoj uniji, izvijestili su u četvrtak tiskani mediji u BiH.

Preda je u razgovoru s trojicom članova državnog Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem istaknuo kako izvještaj koji je prihvatio Europski parlament u travnju ove godine naglasak stavlja na ekonomske i socijalne reforme, što je ključ novog pristupa EU-a, usvojenog krajem prošle godine.

Naveo je da se "signalizira da treba poduzeti političke reforme, kako bi se BiH u potpunosti transformirala u jednu funkcionalnu, demokratsku i uključivu državu za sve njezine narode i građane".

"Većina europarlamentaraca želi pomoći Bosni i Hercegovini, Europski parlament je prijatelj koji vam pruža potporu", rekao je Dan Preda, kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH.

Dodao je da se u rezoluciji Europskog parlamenta poziva na punu suradnju svih političkih lidera u provedbi reformi potrebnih za pristupanja BiH Europskoj uniji.

Po priopćenju, članovi Predsjedništva BiH su naglasili važnost pokretanja i ubrzanja procesa integracija BiH u EU i pokretanja socijalnih i ekonomskih reformi, s ciljem poboljšanja ekonomske situacije i povećanja zaposlenosti.

Izvjestitelj je razgovarao i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te podupro reformske mjere koje poduzima Vijeće ministara BiH i istaknuo da će usvajanje plana ekonomskih reformi imati za cilj postizanje napretka na putu kojim BiH ide k Europskoj uniji.

Provedba reformi koje očekuje Europska unija zapela je zbog protivljenja vlasti Republike Srpske te političke krize u Federaciji BiH u kojoj se raspala vladajuća koalicija koju su činili HDZ BiH, SDA i Demokratska fronta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok