Islamska zajednica (IZ) u BiH dala je otkaz imamu Selvedinu Beganoviću nedaleko Velike Kladuše koji se otvoreno protivio slanju bošnjačkih mladića na ratišta na strani Islamske države nakon što je provedana istraga o napadima na njega.

Kako su u utorak objavili mediji u BiH, Beganović je otpušten iz Islamske zajednice jer se bavio nadriliječništvom, nije poštovao druge kolege imame te je držao pse unutar prostora koji pripada IZ-u u BiH. Utvrdilo je to disciplinsko povjerenstvo Uprave Islamske zajednice u BiH.

Na ovaj otkaz efendija Selvedin Beganović može uložiti žalbu, a tek nakon toga odluka će postati pravomoćna.

Sam Beganović potvrdio je na svome Facebook profilu da je dobio otkaz. "Nisam više efendija jer sam dobio otkaz", napisao je u komentaru.

U posljednjih pola godine Beganović je prijavio više napada na njega u kojima je zadobio više ubodnih rana. Napadi na njega krenuli su nedugo nakon što je uhićen vođa radikalnih islamista, vehabija u BiH Bilal Bosnić, protiv kojega se vodi sudski postupak za novačenje bošnjačkih mladića za odlazak na ratišta na strani terorističke organizacije Islamske države te poticanje na terorizam.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok