U radnoj posjeti Tuzlanskoj županiji danas su bili premijeri: Unsko-sanske, Zeničko-dobojske, Srednjo-bosanske, Bosansko-podrinjske, Hercegbosanske i Posavske županije.

Županijski premijeri sastali su se s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem s ciljem uspostavljanja bolje međužupanijske sauradnje i usuglašavanja stavova o više značajnih tema, među kojima su Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, razvojni planovi, strateško planiranje i budući projekti.

‘’Cilj današnjeg sastanka je bio da razmijenimo iskustva i informacije o funkcioniranju županijskih Vlada, te načinu rješavanja problema s kojima se susrećemo’’, istaknuo je premijer TŽ Bego Gutić.

Između ostalog, bilo je riječi i o inicijativama koje su pokrenute za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, dodao je on. Jedan od zaključaka današnjih razgovora je da se inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federalnom parlamentu, koja je već pokrenuta od zastupnika s područja TŽ, nastavi i ubrza izjašnjavanje Parlamenta FBiH o Prijedlogu zakona - navodi Gutić.

Dodaje i da je tema razgovora je bila i strategija razvoja županija, koja se radi s UNPD-om i koja je u završnoj fazi, te da je iskoristio priliku da upozna kolege iz drugih županija sa načinom njene izrade.

‘’ Sastali smo se na poziv premijera TŽ, da razgovaramo o suradnji i problemima županije, prvenstveno o problemu s proračunom i zadovoljavanjem svih potreba ‘’, izjavio je premijer Posavske županije Marijan Klaić, te istakao da je jedna od tema pitanje pravedne raspodjele poreza po osnovu PDV prihoda.

‘’Posavska županija već deset godina se bori da korigira koeficijent raspodjele poreza, s obzirom na to da je napravljena nepravda u proteklih deset godina’’, navodi Klaić. Dodao je da postoji nepravda i prema drugim županijama, te da postoji inicijativa za davanje prijedloga određenim institucijama da se napravi pravednija raspodjela.

Na sastanku je, između ostalog, zaključeno da je financijsko stanje proračuna u većini županija u Federaciji Bosne i Hercegovine zabrinjavajuće, te da su županije sve bliže stanju financijske neodrživosti, a jedan od razloga za to je, kažu, neravnopravnost u raspodjeli javnih prihoda, otplati javnog duga, te organizaciji i funkcioniranju javnih poduzeća na prostoru FBiH.

Smatraju da treba pristupiti rješavanju prvog pitanja koje je otvoreno u parlamentarnoj proceduri kroz inicijativu o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Premijeri županija su podržali inicijativu grupe zastupnika sa područja TŽ da se izvrše izmjene spomenutog zakona, te zahtijevaju da se prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH uvrsti bez odlaganja na dnevni red oba doma Parlamenta FBiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok