Skoro 1,5 milijuna stanovnika BiH je obeshrabreno i ne vjeruje da će ikada naći posao, a ako se tom broju pridoda stvarni broj nezaposlenih, dobijemo da su dvije trećine stanovništva ili nezaposlene ili neaktivne.

Kako piše Dnevni avaz, ovaj alarmantni podatak iskazan je u studiji Ekonomskog instituta u Sarajevu pod nazivom „Dijagnoza tržišta rada u BiH“.

Muamer Halilbašić, direktor ovog instituta, kazao je za Dnevni avaz da su podaci dobiveni iz ankete koja je brojala uzorak od 30.000 ispitanih ljudi.

- Imamo problem neaktivnih nezaposlenih. Broj jeste problem, ali je još veći ova neaktivnost. Ako znate da je 80 posto građana duže od godinu nezaposleno, a da 50 posto nema nikako radno iskustvo, tko će njih primiti ako ne rade toliko dugo, ako nema radnog iskustva – kaže Halilbašić.

On ističe da je naša država u usporedbi sa EU u broju zaposlenih odnosno nezaposlenih rangirana vrlo daleko čak i od zemalja koje i unutar EU slabo kotiraju.

- Cilj strategije EU 2020 jeste stopa zaposlenosti od 75 posto. Da bismo mi dostigli zemlje koje su po toj stopi u EU najniže rangirane, kao Grčka, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska, moramo kreirati čak 300.000 radnih mjesta – kaže Halilbašić. Upravo tu treba da se pokrene vlast, smatra Halilbašić i ističe da treba izmjenama zakona olakšati ljudima zapošljavanje i stjecanje novih znanja i iskustava.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok