Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, govoreći pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe kao šef države koja predsjedava Odborom ministara ove organizacije, kazao je kako danas u našoj zemlji imamo dva kompatibilna pristupa.

-U Predsjedništvu BiH imamo pristup ne potenciranja razlika, već kompromisa. I Međunarodna zajednica je promijenila svoj pristup prema BiH. Novi pristup Europske unije podrazumijeva provođenje socioekonomskih reformi, a kasnije će se rješavati osjetljiva pitanja kao što je odluka Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” – kazao je Ivanić. Piše Dnevni list.

Uskoro dogovor

Najavio je kako se “u sljedećih nekoliko tjedana” očekuje unutarnji dogovor parlamentarnih stranaka o “reformskoj agendi”, izrada “akcijskog plana”. Prema njegovim riječima, BiH bi do 2017. godine podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Ivanić je istaknuo kako odgovor Bruxellesa neće biti pozitivan bez reformi Ustava i Izbornoga zakona BiH kako bi se provela spomenuta odluka.

-Nadam se kako će politički čelnici u BiH biti dovoljno motivirani za rješavanje tog pitanja – kazao je Ivanić. Ivanić je kazao kako “situacija u BiH nije idealna”, ali da je mnogo bolja od one prije 20 godina i da je priča o BiH “na neki način uspješna” te kako današnja BiH “liči na normalne zemlje”.

-Situacija u našoj regiji je također danas mnogo bolja. Nekad je bilo nezamislivo da BiH i Srbija, i to istodobno, predsjedavaju Vijećem Europe i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) koje su dvije ključne organizacije za zaštitu ljudskih prava – kazao je Ivanić. Dodao je kako je današnja situacija pozitivna, gdje imamo Hrvatsku koja je postala punopravna članica EU-a i Srbiju koja ide dobrim putem dok je međususjedske odnose ocijenio kao najvažnije uvjete za stabilnost i unutar BiH.

Tri vizije BiH

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Ivanić je kazao kako u BiH imamo tri vizije budućnosti naše zemlje oko kojih je teško postići dogovor.

-Nitko od mene ne može tražiti da prestanem biti Srbin. Ja sam Srbin, ali nastojim stvoriti ozračje u kojem se može postići kompromis – kazao je Ivanić. Ocijenio je kako Daytonski sporazum pruža okvir, a da je ključ za uspjeh spremnost političara na kompromise i “realna rješenja uz shvaćanje strahova drugih naroda”. Zastupnike je zanimalo i kad možemo očekivati rezultate popisa pučanstva, na što je Ivanić kazao kako “očekuje”  da do kraja ove godine budu objavljeni  rezultati popisa.

-Popis je čisto tehničko pitanje i ne bi trebao imati nikakav utjecaj na politički sustav zemlje – smatra Ivanić. Kažimo i kako je Ivanić jučer u Strasbourgu simbolično zasadio drvo kao uspomenu na bh. predsjedavanje Vijećem Europe, svečano otvorio izložbu “Dragulji naslijeđa UNESCO-a u BiH” gdje su prikazane fotografije nekih od najljepših znamenitosti BiH (Stari most u Mostaru, stećci, Most “Mehmed-paše Sokolovića” u Višegradu, spilja Vjetrenica, Počitelj…), otvorio turistički štand BiH te pustio u promet tramvaj obojen u boje BiH.

Radikalizam i terorizam

Zastupnici su se zanimali i za problem radikalizma u BiH, podsjećajući na nedavni teroristički napad u BiH, odnosno u Zvorniku.

-Politički i vjerski čelnici moraju biti snažno protiv radikalizacije posebice u svom narodu te učiniti sve kako bi se pospješila borba protiv terorizma – naglasio je Ivanić i dodao kako se problem odlaska naših građana na strana bojišta ne smije ignorirati.

Politiziranje Srebrenice

Na pitanje hoće li ove godine nazočiti  komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, Ivanić je podsjetio kako je prije deset godina, kad je bio ministar vanjskih poslova BiH, odao počast žrtvama
-Sad imamo krizu. Moguće je i potpuno odgađanje komemoracije zbog uhićenja Nasera Orića. Na Srebrenicu moramo gledati kao na odavanje počasti žrtvama, a ne kao političko pitanje. Politiziranje, što je sad slučaj, samo će dovesti do daljnjih podjela. Neću biti dio toga – kazao je Ivanić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok