Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako se nada da će Srbija napokon prestati s raspisivanjem tjeralica zbog ratnih zločina za državljanima drugih država i tako prekinuti praksu kršenja postojećih međudržavnih sporazuma i protokola.

Nakon odluke švicarskih vlasti da odbiju zahtjev Srbije za izručenje ratnog zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića Izetbegović je novinarima kazao kako je to dokaz da je BiH od početka bila u pravu kada je inzistirala na neodrživosti srbijanske tjeralice.

"Propao je još jedan pokušaj srbijanskog pravosuđa da unatoč potpisanim sporazumima i protokolima koji su na snazi, nakon iskustava sa slučajevima (Ejup) Ganić i (Jovan) Divjak, bespotrebno i nanovo šikanira naše građane", kazao je Izetbegović podsjećajući na ranije slučajeve uhićenja po srbijanskim tjeralicam koje su se pokazale neodrživima u pravnom sustavu Velike Britanije i Austrije.

"Srbija više ne bi trebala na ovakav način pokušavati odnositi se prema svojim susjedima", konstatirao je Izetbegović.

Podsjetio je na činjenicu kako je Naser Orić uhićen upravo uoči obilježavanja 20. obljetnice genocida nad Bošnjacima Srebrenice te rekao kako je neprihvatljiv ovakav tretman.

Ovakvim postupkom, drži Izetbegović, Srbija je napravila korak unatrag u međudržavnim odnosima i to upravo u vrijeme kada su i Sarajevo i Beograd pokazali spremnost da se oni nastave poboljšavati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok