Ratni zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić doveo je do usijanja odnose Beograda i Sarajeva.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji, koja je u Beogradu održana u četvrtak navečer, samo nekoliko sati nakon što je Švicarska objavila kako će Nasera Orića izručiti Bosni i Hercegovini, a ne Srbiji, osuo je paljbu po Švicarskoj, BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Mađarskoj... Piše Večernji list.

Maglovita povijest

– Izručenje Orića Bosni i Hercegovini spada u mučne ali i poučne stvari, pogotovo za Srbe. Srbija će znati izvući zaključke, a oni su da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde, već politike. Nije samo slučaj Orić sada aktualan, tu je i slučaj Haradinaj, pa podizanje zida na granici s Mađarskom, Jadovno... – ustvrdio je Vučić navodeći da proces koji se vodi protiv Orića u Bijeljini već godinama stoji na mjestu.

Nasera Orića, koji među muslimanima u BiH ima gotovo status legende, prije nekoliko dana uhitila je policija u Švicarskoj, i to ne temelju tjeralice koju je za njim, zbog ratnih zločina, raspisala Srbija. Iako je Haaški sud Orića već osudio na dvije godine zatvora koje je on proveo u pritvoru, službeni Beograd traži ratnog zapovjednika Srebrenice zbog navodnih pokolja počinjenih u Podrinju, ali i zbog ubojstava civila u mjestu Zalazje, nedaleko od Srebrenice.

– Tko će vratiti oči i život Slobodanu Iliću? Njega spominjem jer mu je Naser Orić vlastitim rukama iskopao oči, a potom ga zaklao – ustvrdio je Vučić pozivajući se na izjave više svjedoka, spominjući i nekoliko puta tijekom presice ovaj navodni strašni zločin.

Tko je Naser Orić? Sama povijest Nasera Orića prilično je maglovita. Nakon što je odslužio vojni rok 1986. godine, upisao je šestomjesečni tečaj za policajca u Zemunu, a dvije godine potom i tečaj za pripadnika specijalnih jedinica tadašnjeg SUP-a. Nakon toga odlazi na Kosovo, a nakon povratka postaje tjelesni čuvar Slobodana Miloševića. Uoči izbijanja rata u BiH odlazi u Potočare, gdje je postao zapovjednik tamošnje policijske postaje, a potom i zapovjednik teritorijalne obrane Srebrenice. Kada su počeli napadi na grad, postavljen je za zapovjednika obrane Srebrenice, a na toj je dužnosti ostao do kraja, do srpnja 1995. godine. Izvukao se tijekom proboja u Sarajevo, a tamo se povezao s kriminalnim skupinama. Prije sedam godina optužen je za iznudu 240 tisuća maraka.

Klimava optužba

Inače, sama optužba o “vađenju očiju i klanju srpskih civila” na relativno je klimavim nogama jer je to navod iz knjige Ibrana Mustafića “Dirigirani kaos”. Ova knjiga svojevrsna je kompilacija svjedočanstava o stradanjima Srba na području BiH, a upravo zbog njena autora Irfana Mustafića vjerodostojnost joj je gotovo ravna nuli. Naime, Mustafić je nekadašnji časnik Armije BiH koji, kako se vjeruje u diplomatskim i obavještajnim krugovima, radi za srpsku obavještajnu službu. Među tezama koje zagovara Mustafić je i ona kako je američki predsjednik Bill Clinton odgovoran za pokolj u Srebrenici koji je, kako navodi, suorganizirao da bi dobio izgovor za bombardiranje Srba.

Slučaj uhićenja Nasera Orića ponovno je podigao tenzije između srpske i bh. javnosti. Dok srpski mediji navode kako je riječ o ratnom zločincu i kriminalcu te kako je odluka švicarskog suda samo još jedna potvrda “međunarodne zavjere”, muslimanski mediji u BiH Orića slave kao heroja obrane Srebrenice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok