Islamska država odlučila je uložiti više truda za regrutiranje boraca u Bosni iskorištavajući činjenicu da je u BiH najveća nezaposlenost među mladim ljudima na svijetu - čak 63 posto, te da vlada kronična politička paraliza.

Iako je riječ o malenoj inicijativi, jer je ISIS napravio regrutirajući 20-minutni video za balkansku regiju, posebno usredotočen na BiH, zapad je alarmiran, te se diplomati pribojavaju da bi mješavina ekonomske slabosti i etničkih tenzija mogla predstavljati plodno tlo za ekstremiste. Oni također misle da bi Europa napokon mogla požaliti što se nije uspješno suprostavila dubokim problemima koji su ostali u Bosni, i to čak dva desetljeća nakon rata. Piše Express.hr.

U videu nazvanom 'Čast je u džihadu' sudjeluje nekoliko ISIS-ovih boraca iz Bosne koji potiču zemljake da im se pridruže u bitkama u Siriji ili da se sami odvaže na oportunističke napade na navodne neprijatelje islama kod kuće.

"Ako možete, postavite eksploziv pod njihove aute, u njihove kuće, posvuda. Ako možete, otrujte njihovu hranu i piće. Neka umru, neka svi umru od trovanja, ubijte ih gdjegod možete. U Bosni, Srbiji, Sandžaku. Vi to možete", Bosanac koji se krije pod pseudonimom Salahuddin al-Bosni govori u videu.

Borci koji se vraćaju doma su velika prijetnja

U najnovijem izvještaju o džihadistima piše: "Borci koji se vraćaju kući iz Sirije i Iraka, koji su očvrsnuli u bitkama, izučili se u korištenju oružja i eksploziva, te se ideološki radikalizirani - oni predstavljaju izravnu prijetnu ne samo sigurnosti u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji i šire".

U izvještaju je otkriveno da je 2013. i 2014. godine 156 muškaraca, 36 žena i 25 djece iz Bosne otputovalo u Siriju, odakle su se do siječnja ove godine vratila 48 muškarca i tri žene.

Autori izvještaja, profesor politilogije iz Sarajeva Vlado Azinović i islamski teolog i kolumnist Muhamen Jusić otkrili su da je Bosna slabo opskrbljena za slučaj potencijalne prijetnje. Ona je u slabom stanju, razdvojena mirovnim ugovorom iz 1995. godine na dva entiteta, s tim da je Federacija podijeljena na 10 kantona. 22 policijske agencije djeluju u zemlji s preklapajućim općim nadležnostima i ulogama.

"Postoji opći nedostatak koordinacije između policije po pitanju stranih boraca", piše u izvještaju koje navodi da ne postoji baza podataka o njima, a ono što se može naći su najčešće raštrkani, nepotpuni i neorganizirani podaci. "Mi ne činimo ništa. Mi samo promatramo", dodao je Azinović.

Glasnogovornica državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Kristina Jozić, izjavila je pak da će SIPA analizirati video ISIS-a, kako bi identificirali Bosance uključene u kaznena djela.

"Povratak individualaca koji su sudjelovali u oružanim sukobima u Siriji i borili se za Islamsku državu, bez sumnje je sigurnosni izazov i prijetnja, čiji je opseg u ovom trenutku teško utvrditi. SIPA konstantno provjerava navode o terorističkim aktivnostima, bilo da je riječ o putovanjima na strana ratišta, financiranje, novačenje ili druge aktivnosti vezane uz terorizam, te ćemo poduzeti daljnje potrebne mjere", izjavila je Jozić.

Iz diplomatskih izvora doznajemo da vlada BiH sprema nove strategije za borbu protiv terorizma, pri čemu će se uvelike usredotočiti na prevenciju i rehabilitaciju boraca povratnika.

Počele pripreme za nove incidente

Kao i većina propagandnog materijala ISIS-a i novi video je savršeno montiran i prikazuje život u kojem džihadisti kao braća idu na ratište, dok slobodno vrijeme provode uživajući s obitelji, s tim da ih ispred kuće čeka parkirana 'zvijer' od auta, naravno.

Koristeći kompjutersku grafiku film prikazuje balkansku povijest te kako su prvo križari, zatim ateistički komunisti i na kraju nacionalisti preuzeli muslimansku zemlju. Trenutačno bošnjačko vodstvo predstavljeno je kao skupina suradnika neprijatelja islama koja navodno 'priprema narod kao ovce za sljedeći genocid'.

U filmu se dižu u nebesa mudžahedinske brigade koje su navodno pokorile sve Srbe u Bosni tijekom rata, te se tvrdi da će opet doći do masakra ako se muslimani ne vrate svojoj vjeri.

Zapadne vlade smatraju da 50 džihadista koji su se vratili u Bosnu zasad predstavljaju nešto s čim se mogu nositi bosanski obavještajci, bez obzira na njihove mnoge propuste. No ono što ih brine jest u kolikoj bi mjeri problem mogao eskalirati s obzirom na loše ekonomske i društvene uvjete u BiH.

Ove godine je jedini potencijalni teroristički incident bio kad se 24-godišnji Bošnjak Nerdin Ibrić 27. travnja zaletio pred srpsku policiju u Zvorniku, te otvorio paljbu, pri čemu je ubio jednog policajca i ranio dvojicu prije nego je i sam upucan i ubijen.

Navodno je Ibrić bio blizak s muškarcem koji se vratio iz Sirije, no nije poznato u kolikoj je mjeri možda bio pod utjecajem tog džihadiste. I dok jedni tvrde da je vikao 'Allahu Akbar' (Alah je najveći) kad je počeo s pucnjavom, drugi kažu da je samo psovao svoje mete.

Srpsko vodstvo iskoristili je ovaj incident kako bi pritvorilo velik broj Bošnjaka sa svojeg teritorija, te su izjavili da je ova situacija poticaj za stvaranje srpske policijske posebne postrojbe. Istodobno, zapadnjaci su istaknuli da bi tek trebalo bolje koordinirati 22 postojeće policijske snage, a ne stvoriti novu, piše Guardian.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok