Državno odvjetništvo BiH zatražilo je u ponedjeljak na kaznu zatvora od 45 godina za radikalnog islamista Harisa Čauševića, pripadnika vehabijskog pokreta, koji je 2010. izveo teroristički napad podmetanjem eksploziva ispred policijske postaje u Bugojnu u čijoj detonaciji je poginuo jedan policajac, a jedna policajka zadobila teže ozljede.

U završnoj riječi u obnovljenom postupku pred Sudom BiH protiv Čauševića državni odvjetnik Dubravko Čampara je zatražio za njega najveću moguću kaznu zatvora u BiH od 45 godina zbog terorističkog napada na policijsku postaju Bugojno 27. lipnja 2010.

Čampara je rekao kako je tijekom sudskog postupka dokazano da je Čaušević planirao i izveo teroristički napad s izravnim umišljajem.

Podsjetio je na izjave svjedoka kobnog događaja, policajaca iz Policijske uprave u Bugojnu u kojemu je ubijen policajac Tarik Ljubuškić a policajka Edina Hindić zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život. Lake tjelesne povrede zadobilo je još pet policajaca.

Čauševića su prepoznali policajci koji su ga vidjeli nedaleko zgrade policijske uprave.

Čampara je naveo da je Čaušević pokazao bezosjećajnost i beskrupuloznost jer je bio svjestan da napad izvodi iako su ga vidjeli i prepoznali policajci pretpostavljajući kako nitko živ iz policijske zgrade neće izaći.

Državni odvjetnik je naveo kako je Čaušević najavljivao odmazdu u Bugojnu zbog prethodnog uhićenja radikalnog vehabije Rijada Rustempašića, a u sudskom postupku su pokazane i fotografije na kojim je on s raznim vrstama teškog naoružanja koje je kasnije i pronađeno kod njega, te dokumenti s terorističkim napadima na savezničke snage u Iraku i Afganistanu.

Svjedoci su naveli i kako je Haris Čaušević bio opsjednut svetim muslimanskim ratom - džihdom.

Čaušević je osuđen na 45 godina zatvora u prvostupanjskom postupku koji je protiv njega okončan potkraj 2013. Prizivno vijeće Suda BiH poništilo je tu presudu i naložilo ponovni sudski postupak pred ovim sudom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok