Alarmantno stanje u poljoprivredi posljednjih mjeseci, jučer je pokrenulo prvi val masovnijih prosvjeda pri čemu su se, simbolično pet do dvanaest, poljoprivredni proizvođači iz nekoliko gradova okupili ispred sjedišta institucija tražeći isplatu zaostalih županijskih i federalnih poticaja, ali i želeći ukazati na ogromne probleme u kojima se nalaze.

Nezadovoljni pravilnikom

Kako su upozorili poljoprivrednici iz USŽ-a, među kojima je najviše mljekara, poticaji kasne godinu dana te se dug nagomilao na više od 16 milijuna maraka. Pritom su podsjetili kako nisu dobili ni odgovor na zahtjev da se na razini FBiH utvrdi zaštitna cijena mlijeka. Piše Dnevni list.

Prosvjed na području USŽ-a organiziran je na prostoru šest općina, a najveći broj poljoprivrednika nalazio se na ulicama Cazina gdje je bilo oko 150 traktora. Poljoprivrednici su dali rok od 15 dana kako bi se ispunili njihovi zahtjevi, a za 15. srpnja najavljuju velike prosvjede.

I poljoprivredni proizvođači iz Hercegbosanske županije, u koordinaciji s mljekarskim udruženjima FBiH, jučer su organizirali jednosatno prosvjedno okupljanje, također, zbog neisplate federalnih poticaja kao i općenite situacije u poljoprivredi. Pet do dvanaest oni su se svojim traktorima okupili u središtima Tomislavgrada, Livna i Glamoča te upozorili kako će ponoviti prosvjede ukoliko poticaji ne budu isplaćeni do 15. srpnja.

Tridesetak poljoprivrednika Brčko Distrikta, također, se jučer okupilo pred zgradama institucija izvršne vlasti, dok su na glavnoj prometnici ostavili svoje traktore. Nekako u isto vrijeme Vlada Brčko Distrikta trebala je raspravljati o prijedlogu Pravilnika o načinu i uvjetima za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji za 2015. godinu.

Okupljeni poljoprivredni proizvođači nezadovoljni su zbog nagovještaja iz Vlade kako će novi Pravilnik o poticajima biti izmijenjen te da im u novom Pravilniku ne odgovara nijedna stavka. Jučerašnji prosvjedi, uzimajući u obzir i rokove koje su poljoprivrednici postavili, kao i činjenicu kako novca manjka u proračunu, mogli bi biti uvod u masovnija okupljanja poljoprivrednih proizvođača koji su na rubu strpljenja i koji sve manje vjeruju u obećanja.

Maćehinski odnos

Istodobno, poljoprivrednici s područja FBiH pozvali su građane Sarajeva da danas dođu ispred zgrade Federalnog ministarstva financija, gdje će biti izvršena podjela poljoprivrednih proizvoda. Podjela će se vršiti u 11:55 sati, kao simbolična poruka vlastima da je za poljoprivredu došlo “pet do 12″, a poljoprivrednici će pokloniti onoliko koliko budu mogli i koliko imaju.

Kako je pojasnio Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, podjela se vrši kao izraz nezadovoljstva poljoprivrednika maćehinskim odnosom vlasti prema toj populaciji. A o težini i ozbiljnosti stanja dovoljno govori i podatak kako dug za 2014. i 2015. godinu premašuje 50 milijuna maraka. Tomu svakako treba dodati i istraživanje KULT-a, prema kojem su izdvajanja za gospodarstvo u 2014. godini pala su za 19,5 posto u odnosu na 2013. godinu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok