Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da je financijska situacija u entitetu dosta teška, jer je aranžman sa MMF-om propao, ali da Vlada FBiH ima nekoliko alternativnih rješenja.

Nedostaje nam tih 200 milijuna kao i 54 milijuna od Svjetske banke, a i 30 milijuna KM iz predviđenog profita 'BH Telecoma'", rekao je Novalić novinarima u Mostaru nakon sjednice federalne Vlade.

On je naveo da se sada sagledavaju mogućnosti kreditnih zaduženja kod komercijalnih banaka koje nude niže kamatne stope od MMF-a, čak i dvostruko, ali nije želio precizirati o kojim bankama je riječ.

"Zamolili smo vladu jedne zemlje da svoje banke stavi na raspolaganje po preferencijalnom režimu. Oni su odgovorili da su 'upakovali' za nas sredstva koja bi mogla biti amortizer točno u visini kolika su sredstva MMF-a", naveo je Novalić.

On je dodao da je na sjednici Vlade dogovoreno da svako ministarstvo sagleda situaciju i predloži uštede.

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević navela je da će Vlada FBiH krenuti u pregovore sa komercijalnim bankama u dva pravca.

"Jedan je kroz prodaju, odnosno potraživanje prema javnim poduzećima koje bi otkupile komercijalne banke, a drugi dio su aranžmani sa bankama koji bi bili nadomjestak aranžmanu sa MMF-om", rekla je Milićević.

Ona se osvrnula i na rezove u proračunu, navodeći da su plaće i mirovine redovni izdaci u koje se za sada ne planira dirati.

"Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu je ono je što će prvo doći na udar", kaže Milićević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok