Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je nazvao lažima sudski dokazane činjenice da su snage bosanskih Srba nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine počinile genocid, Veliku Britaniju koja predlaže Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda usvajanje rezolucije kojom bi se zločin genocida osudio nazvao je "povijesnim neprijateljem Srba", a pridružio mu se i srbijanski ministar Aleksandar Vulin podsjećajući na zločine u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je u Bratuncu, gdje je sudjelovao u komemoraciji srpskim žrtvama u istočnoj Bosni od 1992. do 1995. godine, kazao kako je prijedlog britanske rezolucije tek jedan u nizu protusrpskih postupaka Londona, a to je pokušao obrazložiti tvrdnjom kako je sve počelo s nastojanjima Velike Britanije da "očuva Otomanski imperij" na Balkanu.

Ustvrdio je kako se britanska rezolucija o Srebrenici temelji na "lažnim tvrdnjama" da je ondje ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka.

"Nema dokaza o broju koji se ondje spominje, a na temelju toga Haaški je sud govorio o genocidu nad Bošnjacima, sve laž u kontinuitetu. A onda nam kažu ne smijete nijekati. Kako da ne niječemo laž", uzviknuo je Dodik.

Dodik je u Bratuncu ponovno doveo u pitanje opstanak BiH.

Republiku Srpsku je nazvao državom, a građane tog entiteta pozvao je da na refendumu, koji namjerava provesti u rujnu, odbiju prihvatiti sud i državno odvjetništvo BiH najavivši kako će u tom slučaju učiniti sve što je nužno da se na teritoriju RS zabrani provedba odluka i presuda pravosudnih tijela na državnoj razini.

Dodiku se u Bratuncu pridružio i srbjanski ministar Aleksandar Vulin, koji je kazao kako "RS i Srbija stoje ujedinjeni" u odbacivanju rezolucije o Srebrenici i spominjanju genocida nad Bošnjacima kao i u odnosu prema žrtvama općenito, a usput je zbog toga kritizirao i Hrvatsku iako je nije izravno pomenuo.

"Mudro bi bilo da nam kažete koliko stotina tisuća pobijenih i poklanih Srba, koliko stotina tisuća protjeranih Srba treba pasti, pa da se već jednom netko ispriča u Jasenovcu, Jadovnu i Bratuncu", kazao je Vulin u govoru kojega je kao i Dodikov izravno prenosila TV Republike Srpske (RTRS).

Vulin je istodobno ustvrdio kako je džihad zapravo počeo u BiH pri čemu je prva žrtva, kakao je pojasnio, bio upravo jedan Srbin iz istočne Bosne.

"Prvu kršćansku glavu zlo je podiglo baš ovde da je čitav svijet vidi i da vidi što je put džihada, put mržnje", kazao je Vulin, dodajući kako su logičan slijed toga "žrtve na tuniskom pijesku, po pariškim ulicama, u New Yorku.

"Neka nam sude po istini koju sada vide", zaključio je Vulin.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok