Posljednjih mjeseci naša zemlja bilježi trend smanjivanja statističke nezaposlenosti, što je svakako za svaku pohvalu, ali i dalje uvelike bolujemo od te bolesti s obzirom kako je službeno na kraju svibnja bez posla bilo čak 537.341 osoba.

Kako piše Dnevni list, u postotcima niti jedna zemlja u Europi nema niti približno takav postotak nezaposlenosti, iako se u nas već dugo vode polemike koja je prava stopa. Dok jedni tvrde kako se ono kreće oko 44 posto, drugi tvrde kako je stopa nezaposlenosti u biti 27 ili 28 posto (ovisno o kretanjima na mjesečnoj razini), ukoliko se mjeri na pravi način. U oba slučaja radi se o katastrofalnim brojkama, koje nas drže zakovane za europsko dno.

Nezaposlenost u EU

Kako primjere usporedbe uzet ćemo zemlje Europske unije kojoj BiH stremi.

Kako se moglo i pretpostaviti, najgora situacija je u Grčkoj i Španjolskoj, koje posljednjih godina muku muče s financijskim problemima. Naime, u Grčkoj je nezaposlenost u svibnju bila 25,6 posto, a u Španjolskoj 22,5 posto. Svi znamo kako u kakvoj se situaciji nalazi današnja Grčka, a onda možemo tek zamisliti što je u BiH. Sve ostale zemlje Unije imaju puno manju nezaposlenost, pa je tako ona u Cipru 16 posto, u Hrvatskoj 15,8 posto, u Portugalu 13,2 posto, Italiji 12,4, Slovačkoj 11,8 te Francuskoj 10,3 posto. Sve ostale zemlje članice EU-a imaju stopu nezaposlenosti manju od deset posto. Tako je, primjerice, stopa nezaposlenost u Sloveniji 9,2 posto, Poljskoj 7,8 posto, Rumunjskoj i Mađarskoj 7,1 posto, itd. Četiri zemlje u kojima je najmanja nezaposlenost su Luksemburg s 5,7 posto, Malta s 5,6, Velika Britanija s 5,4 te apsolutno ekonomski najjača europska zemlja u Europi Njemačka sa stopom nezaposlenosti od 4,7 posto.

Novi pristup EU-a

Prema svemu navedenoj jasno je u kakvoj se gospodarskom ambisu trenutačno nalazimo te je vrlo upitno hoćemo li se iz njega uspjeti iščupati. Posljednja slamka spasa je “novi pristup EU-a” koji podrazumijeva kako će se u prvi plan staviti socioekonomske reforme.

Na taj način, usvajajući standarde koji vrijede u razvijenom, demokratskoj svijetu zapadne Europe i naša zemlja bi u nekom razumnom roku mogla krenuti uzlaznom putanjom. Nažalost, još uvijek u BiH nema niti “r” od reformi, još uvijek se bh. političari valjaju u dnevnopolitičkom interesnom “blatu”, tako da je vrlo upitno što će biti od tog novog pristupa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok