Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na starosnu dob, kao i na to imaju li ili ne prebivalište u Republici Hrvatskoj. Svi koji imaju ispunjene ove uvjete od 1. srpnja mogu izvaditi novu hrvatsku osobnu iskaznicu sa svojom stvarnom adresom.

U razgovoru za RDV Marina Mandić iz odjela za odnose s javnošću MUP-a Republike Hrvatske objasnila je postupak i uvjete dobivanja hrvatske osobvne iskaznice.

Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, potrebno je izvršiti uplatu, čiji iznos ovisi o izabranom postupku izdavanja - redovnom, ubrzanom ili žurnom.

Također je potrebno dati na uvid ranije izdanu osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu kojom se može provjeriti identitet, priložiti fotografiju, te potpisati ugovor o davanju usluga certificiranja.

Ukoliko podnositelj zahtjeva nema hrvatsku putovnicu, potrebno je na uvid donijeti i domovnicu i rodni list, piše RDV.

"U redovnom postupku osobna iskaznica se izdaje u roku od 30 dana i cijena je različita, ovisno o starosti građanina- 60 kuna za djecu do 5 godina, djeca od 5 godina i odrasli 79,50 kn, a za osobe iznad 65 godina cijena je 49,50 kn.U ubrzanom postupku iskaznica se izdaje za 10 dana uz cijenu 195 kn, a za podnositelje u žurnom postupku osobna se izdaje za tri dana, a cijena je 500 kn“, pojasnila je Mandić.

Djeca do navršenih 12 godina života ne moraju biti nazočna pri podnošenju zahtjeva. Osobna iskaznica vrijedi 5 godina, s iznimkom za osobe iznad 65 godina za koje se izdaje trajno.

Sudeći po gužvama na šalterima policijskih postaja u Hrvatskoj mnogi su građani iz BIH iskoristili mogućnost traženja hrvatske osobne iskaznice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok