Burna i teška jesen s financijskim problemima i socijalnim nemirima očekivala se u BiH, no do jeseni bi država sa stotinama tisuća gladnih i nezadovoljnih građana mogla gorjeti, ne od nesnosnih vrućina, nego od naroda kojemu je dogorjelo do noktiju.

Prosvjednika je pred Vladom FBiH, ali i svim županijskim vladama sve više, a za kraj mjeseca najavljeni su prosvjedi rudara, poljoprivrednika, umirovljenika…

Kako piše Dnevni list, dvojica demobiliziranih boraca posula su se jučer benzinom i pokušali zapaliti ispred Vlade Federacije BiH. Oni su 25 dana bili ispred zgrade Vlade, ali niko nije obraćao pažnju na njih, sve dok se nisu odlučili na najgori scenarij. Nakon pokušaja spaljivanja ministar za boračka pitanja Salko Bukavrević dogovorio im je intervju za posao u Rudniku mrkog uglja Kakanj na jesen. Do jeseni “ko živ, a ko mrtav”, kažu.

Na ivici ponora

Ćamil Bajrić i Namir Pipo iz Kaknja podigli su ruku na sebe i pokušali se zapaliti jer njihove obitelji nemaju od čega živjeti.

- Kupili smo pet litara benzina. Mi ovdje 26 dana čekamo i mirno protestiramo da nas neko sasluša i pokuša nam pomoći. Međutim, nikad nam se nitko nije obratio. Onda smo stupili u štrajk glađu. Mi samo želimo da nam daju posao kako bismo mogli od svog rada živjeti, rekao je Bajrić

Obojica imaju po troje maloljetne djece. Žive od dječjeg doplatka koji iznosi 39 maraka, ali ne žele milostinju, samo posao kako bi imali život dostojan čovjeka.

-Obećali su nam da ćemo u rujnu, kada bude prijem radnika u rudnik Kakanj, biti prioritet. Dogovorili su nam i sastanak s načelnikom. Nemamo rješenja, rekao je Bajrić kojeg pored troje djece kući čeka i bolesna supruga.

Njegov kolega u nevolji Namir Pipo bio je poljoprivrednik, a sada nema od čega hraniti djecu.

-Najteže mi je što svojoj djeci ne mogu kupiti ništa, ni sendvič, ni bicikl. A kćerka mi odlična učenica, kazao je Pipo plačući.

Rudari traže bolje uvjete

Bajrić i Pipo nisu jedini u BiH. Na tisuće je nezadovoljnih.  Rudari su već najavili kako 20. srpnja izlaze na ulice, odnosno pred Vladu FBiH jer im više vlast ne daje ni nadu da će biti bolje. Pred premijera FBiH Fadila Novalića stavili su zahtjeve kojima se traži poboljšanje uvjeta putem uzimanja jednog feninga iz cijene proizvedenog kilovat sata električne energije.

Predsjednik sindikata rudara u Federaciji BiH Sinan Husić poručio je kako se potezi rudara više ne mogu predvidjeti jer su dovedeni u ćorsokak.

- Ne tražimo novac za plaće i druga davanja. Rudari traže da se poboljšaju njihovi uvjeti rada kako ih iz jama i s kopova ne bi mrtve izvlačili, kazao je Husić.

Umirovljenici i poljoprivrednici

Druga populacija koja najavljuje prosvjede jesu umirovljenici. Oni su najavili izlazak na ulice sredinom kolovoza, a postoji mogućnost da se prosvjedi održe i ranije jer zbog kašnjenja mirovina i loše financijske situacije više ne mogu čekati.

Prosvjede su najavili i poljoprivrednici kojima kasni isplata poticaja. Nezadovoljni zbog kašnjenja i lošeg stanja u poljoprivredi, poljoprivrednici su najavili prosvjede, također pred zgradom Vlade, 15. ili 20. srpnja.

- Žao mi je građana, ali bit će što mora biti. Stoka iz Zenice, Travnika, Mostara, Tuzle kreće za Sarajevo. Bit će ovo vruće ljeto, poručio je nedavno Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača koza i ovaca u FBiH Tor.

U zgradi Vlade, nova vlast, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, pokušava naći formulu kojom će zakrpiti proračunsku rupu od oko 250 milijuna maraka. Čeka li BiH socijalni bunt i repriza prošlogodišnjih nereda? Na odgovor se izgleda neće dugo čekati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok